Milyen előnyei vannak a gamifikációnak?

2020.06.18 | Tudás
a gamifikáció előnyei olm rendszer blog

Egy alkalmazott az első évében még nagymértékben motivált a munkájában, de a második évben ez rendszerint alábbhagy. Csökken a lendülete, kevésbé ösztönzött és hanyatlik az elköteleződése a cég iránt. A gamifikáció vagyis a játékosítás egy hatékony stratégiai eszköz arra, hogy a munkavállalónak újra kialakuljon, és folyamatosan fenntartható legyen a lojalitása.

A játékos elemek ugyanazokra az emberi pszichológiai tényezőkre hatnak, amelyek más játékok során is ösztönzik és viszik előre a játékost a jobb eredmény eléréséért. Ahhoz, hogy a tanulásmenedzsment rendszerbe (LMS=Learning Management System) integrált játékosítás eredményes legyen, meg kell határozni az elérni kívánt célokat. A struktúrának jól megtervezettnek és szórakoztatónak kell lennie, a dolgozókat pedig ismertetni kell a gyakorlati használhatóságáról.

Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy milyen játékos formákban lehet pozitívan hatni az alkalmazotti elköteleződésre, most pedig azt is elmondjuk, hogy ennek milyen előnyei vannak.

A gamifikáció előnyei

Azonnali visszacsatolás és elismerés

A gamifikációs alkalmazások állandóan mérik az alkalmazottak teljesítményét, ezért mindig a jelen eredményeiknek megfelelően kaphatnak visszajelzést. Ahelyett, hogy meg kellene várni az éves kiértékelést, a mindig friss visszajelzés alapján tudni fogják, hogy folyamatosan miben kell fejlődniük. Saját maguk is láthatják, hogy céljaikhoz képest hogyan teljesítenek vagy összehasonlíthatják magukat a munkatársaikkal. Ez előhozza a bennük élő versenyszellemet, ami fokozottabb teljesítményre sarkall. Az elért eredményekért az elismerést, jutalmat azonnal megkapja a munkavállaló. Minden ilyen dicséret motiváltabbá teszi a dolgozót és hajtani fog a következő sikerélményért.

Hatékony tanulás, képzés és készségfejlesztés

A játék egy nagyon hatásos tanulási eszköz. A képzési rendszerbe integrált játékosítás szórakoztató és könnyen elsajátítható módon teszi lehetővé a dolgozók tudásának növelését. Mindannyian a saját ütemükben, helyhez kötöttség nélkül hozzáférhetnek a képzési modulokhoz, bármilyen eszközről, a nap bármely szakaszában. Szinte észrevétlenül nő a termelékenységük és a magabiztosságuk, fejlődnek és új készségeket tanulnak meg. A felhasználóbarát kialakítás pedig csak még jobban fokozza a munkavállalók pozitív tapasztalatát és élménydússá teszi a tanulást. Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy különböző feladatokat, kihívásokat is egyszerűen oldjanak meg. Ami korábban nehéznek bizonyult, ezután már gyerekjáték lesz.

Nagyfokú motiváció és elköteleződés

Minél jobb eredményeket tudnak produkálni, minél több elismerésben részesülnek az alkalmazottak, annál jobban elkötelezettek lesznek a cég felé. A játékos teljesítményösztönzés motiválttá teszi őket arra, hogy elérjék a kitűzött célokat. Kialakul egy egészséges verseny önmagukkal és a többiekkel szemben is és igyekeznek, hogy a rendszerben kialakult ranglistán egyre feljebb kerüljenek. A gamifikáció érdekesebbé teszi a munkát és ez arra biztatja az alkalmazottakat, hogy csak csinálják tovább!

Csapatmunka és a kapcsolatok erősítése

Bizonyos célok eléréséhez csapatmunkára van szükség. Ilyenkor az alkalmazottak kis létszámú csapatokban teljesítik a feladatokat. A játékos elemek izgalmasabbá teszik a kihívásokat számukra, megtanulnak együtt dolgozni és erősödik bennük a csapatszellem. A közösséghez való tartozás pedig szintén növeli a munkahely iránti elköteleződést.

A dolgozók egymás munkáját, sikerét elismerésben részesíthetik. Az online platformon mindenki láthatja, ha valaki jól teljesített, ezért pedig virtuális tapsot, gratulációt küldhetnek neki.

Nincs még professzionális HR digitalizációs eszköze?

Kérjen visszahívást és tudja meg hogyan támogathatjuk HR és munkaügyi folyamatait!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
  • Adjon meg egy értéket ami nagyobb vagy egyenlő ezzel: 1.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.

Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövessen minket a közösségi hálózatokon is!