A koronavírus hatása a kkv szektor digitalizációjára

2020.06.25 | Digitális transzformáció | Tudás
digitalizacio-kutatas-covid-19-olm-blog

A koronavírus korlátozásai miatt a kis- és középvállalkozások harmada tudott zavartalanul működni. Minden második vállalkozás tervezi, hogy digitális fejlesztésekbe kezd.

A nem reprezentatív kutatásból, amelyet az eNET a Telekom megbízásából készített kiderült, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) vagy kapacitását, vagy tevékenységét szűkítette a vírusos időszakban. A kkv-k 11%-a kénytelen volt szüneteltetni működését, 1%-uk pedig megszűnt. A kutatásból kiderült, hogy a vállalkozások harmadát nem érintette a kialakult helyzet.

Szűkített kapacitással, vagy szűkített tevékenységi körrel vészelte át a vírus időszak
50%
Nem érintette őket a vírusos helyzet
33%
Szüneteltette működését a vírusos helyzet miatt
11%
Megszűnt a vírusos helyzet miatt
1%

A cégvezetőket és alkalmazottakat is kérdező tanulmány szerint egyre több vállalkozó vonta le azt a tanulságot a járványból, hogy a…

"digitális a könnyebb, vagy éppen az egyetlen út."

Online felmérés eredménye

A májusban, online elvégzett felmérés során az eNET által megkérdezett 1034 kkv, amelyek korábban nem használtak digitális megoldásokat, 22 százalék tudta zavartalanul tovább folytatni korábbi tevékenységét. 1-2 digitális megoldás használata esetén 23 százalék, 3-4 megoldás esetén 30 százalék, míg az öt különböző digitális megoldást használó vállalkozások körében már 37 százalék ez az arány – derül ki az adatokból.

A digitális megoldások előnye

digitalizalt-alkalmazasok-szama-olm-blog

Minél több digitális megoldást használt már korábban is egy vállalkozás, annál kevésbé nehezítette meg a működését a járvány – vonja le a tanulságot az adatokból az eNET, hozzátéve, hogy az adatokat árnyalja, hogy melyik szektorban működik egy kkv. 

A webshop, a készpénzmentes fizetési megoldások, az elektronikus kommunikáció és az online számlázás már a járvány előtt is széles körben használt funkciók voltak a vizsgált kisvállalkozásoknál, de mindegyik esetben elmondható, hogy jelentősen nőtt a használók száma és több vállalkozás mondja, hogy a jövőben bevezeti ezeket az újításokat.

A digitalizáció útja

A COVID-19 hatalmas lökést adott a digitalizációnak, hiszen a kutatásban résztvevők 40%-a a vírusos időszakban kialakított digitális metódus mentén tervez tovább haladni. A kkv-k harmada ebben az időszakban kezdte el az online csoportmunkát támogató alkalmazások használatát, változtatta meg az üzleti kapcsolattartás formáját és vezetett be valami mást az irodai munkavégzés helyett.

enet-telekom-kutatas-40-olm

Hogy a digitalizáció útjának még csak az elején jár a kkv-szektor, azt jól mutatja, hogy a megkérdezett cégek 21 százaléka hozott be legalább egyet az olyan megoldások közül, mint a közösségi média jelenlét, honlap, webshop, online számlázás vagy éppen a készpénzmentes fizetési lehetőség biztosítása. Az ilyen változások azonban nemcsak technológiai, hanem szemléletbeli változást is igényelnek.

A digitalizáció szerepe

A kutatás alapján a cégek 56%-a nagyobb szerepet fog szánni, negyedük pedig úgy nyilatkozott, hogy a vírusos időszak után első dolga lesz digitalizálni, továbbá a résztvevő kkv-k 13%-a már ma is teljesen digitálisan működik.

1 %
Digitálisan működő vállalkozások

„A tervezett digitális fejlesztések közül a közösségi médiában történő megjelenés a legjellemzőbb, ezt alig lemaradva követi a honlap működtetése. A fejlesztéseket tervező cégek mintegy harmada tervezi webshop és az online számlázási rendszer működtetését”

-ismertette a részletes adatokat dr. Kis Gergely, az eNET partnere​

Mi az OLM Rendszereknél kifejezetten fontosnak tarjuk a digitalizációt. Támogassa az otthoni munkavégzést egy professzionális Rendszerrel. Továbbra is ingyenesen elérhető a HOME OFFICE csomagunk.

Rendszerünk kialakításánál és fejlesztésénél elsődleges szempontként szerepel az, hogy bárhonnan elérhető és könnyedén alkalmazható legyen munkaügyeire és HR adminisztrációjára.

forrás: eNET – Telekom