Plusz egy munkaórával kell számolni az óraátállítás miatt

2018.03.21 | Rendszer | Tudás
Óraátállításkor ezekre kell figyelni a munkaügyekben

2018.03.25. Vasárnap hajnali kettő órakor az órákat hajnali 3 órára állítjuk a nyári időszámításra való átállás miatt. Az éjszaka beosztott munkavállalók esetén ezért egy munkaóra elvész. Mit lehet tenni az időszámítások miatt kieső és a téli időszámítás állás miatt visszajövő munkaórával?

A pontos munkaóra számítások miatt nélkülözhetetlen, hogy a vállalatok kezeljék ezt a kérdéses munkaórát. Több megoldás is létezik.

Mit mond a Munka törvénykönyve?

  1. A munkaidő-beosztás szabályai, 98. § (4)

A munkavállaló beosztás szerinti napi vagy heti munkaideje a (2)-(3) bekezdésben meghatározott tartamot legfeljebb egy órával meghaladhatja, ha a téli időszámítás kezdete a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre esik.

  1. A napi pihenőidő, 104. §

(3) A napi pihenőidő, ha az a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, legalább tíz, a (2) bekezdés alkalmazásakor legalább hét óra.

A Munka törvénykönyve nem rendelkezik arról, hogy miképpen lehet az egy munkaórát az év folyamán ledolgozni.

Két megoldást szoktak alkalmazni a vállalatok.

Az egyik esetben a nyári időszámításra való átálláskor keletkezett (le nem dolgozott ) munkaórát a téli időszámításra való átálláskor dolgozzák le.

A másik megoldás, hogy az egy munkaórát kiszervezik az éjszakás munkavállalóknak. Ez utóbbi plusz adminisztrációval jár a beosztások esetén.

Az OLM Rendszer rendszerórája automatikusan áll át az időszámításra. Munkaidőkeret esetén pedig figyelmeztet a kieső órára.