Technológiai evolúció a HR-ben

2021.03.03 | Digitális transzformáció | Tudás
A HR evolúciója és digitális átalakulása hatással van a vállalatok működésére is OLM Rendszer Blog

A munkavállalók elégedettsége, a célok hatékony elérése és az employer branding szoros összefüggésben van a HR technológiai fejlődésével. Ma már korántsem működik az, ami 20-30 évvel ezelőtt. A digitalizáció újradefiniálta, hogy mit is jelent HR szakembernek lenni.

A humán erőforrás gazdálkodás már nagyon régóta erősíti a szervezetek működését. Persze, kezdetben csak egy személyi asszisztens vagy adminisztrátor segítette a vezetők munkáját, viszont már olyan HR feladatok voltak fellelhetőek, mint a munkaerő-felvétel, nyilvántartás vagy egy alapfokú képzés. Ez kb. az 1900-as évek első felére tehető. Ekkor a feladatok elvégzése még papír alapon ment végbe. Az álláshirdetések kizárólag újságban vagy szórólapon jelentek meg, a jelentkezés pedig személyesen, telefonon vagy postázott önéletrajzzal történt.

Az ’70-es évektől már elkezdődött a kitűzött célok eléréshez szükséges technológiák alkalmazása, azonban a HR technológiai fejlődésének igazi modern korszakát az 1990-es évek jelentették. Ebben az időszakban a programok és a papír alapú eszközök vegyes használata volt a jellemző, hiszen ekkor kezdtek a digitális megoldások előtérbe kerülni: excel táblázatok, szövegszerkesztők, és különböző álláskereső portálok. Ahogy terjedt az internet megjelentek az első online álláshirdetések. A pozíciókra már számítógépen írt önéletrajzzal – e-mailben küldve is – tudtak a munkavállalók jelentkezni. Ez az evolúciós fejlődés megkönnyítette a toborzás folyamatát.

olm-hr-kezdeti-fejlodes-olm-rendszer-blog

A 2000-es években kezdtek egyre nagyobb hangsúlyt kapni a különböző toborzó-tehetséggondozó alkalmazások fejlesztése és használata. A digitalizáció, a digitális átalakulás előszele ekkor már érezhető volt. A humán erőforrás menedzsment egyre jobban támaszkodott a különböző szoftverekre, amelyek egyszerűsítették a HR szakma operatív munkáit. Ezek a programok fokozatosan kezdtek áttérni a felhőre. Már nem kellett a telepítés, karbantartás fortélyaival sem vesződni, így a felhőalapú digitális eszközök használata elnyerte a HR szakma bizalmát.

A HR már nem olyan mint 20-30 évvel ezelőtt OLM Rendszer Blog

A HR technológia fejlődésével párhuzamosan a vállalatok is egyre inkább emberközpontúvá váltak és a digitális transzformáció is sok helyen kezdetét vette. Ez azt is jelentette, hogy a HR szakembereknél felértékelődtek a digitális készségek elsajátítása, valamint, hogy az egyes HR folyamatok automatizálódtak. Hatékony eszköz lett a közösségi média, ezzel együtt a videós álláshirdetések és interjúk alkalmazása is.

Az automatizációval szoros kapcsolatban van az MI. Most azt a korszakot éljük, amelyben a mesterséges intelligenciával közösen vezérelt HR folyamatok és adminisztráció van elterjedőben. Egyre népszerűbbek a HR funkciókat segítő mobilalkalmazások és programok, és jelentős szerepet kaptak az adatok, amelyek feldolgozásában és elemzésében nagy segítségül szolgál az MI. A toborzás-kiválasztáson túl pedig a mesterséges intelligencia a HR más feladataiban is felhasználhatónak bizonyul, mint a teljesítmény felmérés, munkaerő megtartás, onboarding folyamatok, stb.

olm-hr-evolucio-mesterseges-intelligencia-olm-rendszer-blog

Ahogyan a társadalmi és technológiai környezet folyamatosan változik, úgy fejlődnek a HR eszközei is. A HR technológiai evolúciója a vállalatok digitális transzformációjában is megmutatkozik. A technológiát kihasználják a tehetségek toborzására, fejlesztésére, a munkavállalói elégedettség növelésére és dolgozók megtartására. Szükség van rá, hiszen a Z generációs munkavállalók is a digitálisan fejlett munkahelyekre és pozíciókra pályáznak szívesebben.

Lényegében a technológia már nem csak megoldás, hanem stratégiai partner a HR számára, hiszen a HR szerep az elmúlt 20 évben egy stratégiai pozícióvá vált.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Digitális átalakulás útmutató - OLM Rendszer

Digitális átalakulás a HR területén – Ingyenes útmutató

Útmutatónkban lépésről lépésre ismertetjük a HR digitális átalakulásának a főbb kérdéseit: 

Az útmutatóban: 
• Digitális forradalom mutatói
• Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
• Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
• Technológiai evolúció a HR-ben
• HR digitalizációs tájkép
• Kihívások a digitális úton
• Bevált módszer a HR digitális átalakítására

Töltse le Ingyenes útmutatónkat és lépjen a digitális HR útjára. Letöltöm!

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.

Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövessen minket a közösségi hálózatokon is!