Változik a Munka törvénykönyve. Erre figyelj 2018-ban!

2017.12.15 | Tudás
Mt. változások 2018

A legtöbb esetben csak apróbb módosításokra kell figyelni de mindenképpen olvasd el bejegyzésünket, hogy képbe kerülj az munka törvényekkel 2018-ban is.

Ahogy a világ változik, úgy alkalmazkodnak a hatályos jogszabályok is a fokozatosan felmerülő igényekre. A Munka törvénykönyve sem kivétel ez alól. A november decemberi ülésszakban sok módosítást eszközöltek, amelyek nagy eltéréseket nem tartalmaztak de érdemes tisztában lenned vele, ha munkaügyekkel is foglalkozol.

Az  51. § (3.) paragrafus mostantól kezdve kiegészült némi egyértelműsítéssel. Azaz a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat.

Mostantól viszont a törvény kitér arra is, hogyha a munkavállaló egészségi állapotában áll be változás akkor ezt a munkáltatónak figyelembe kell vennie. Tehát, ha nálatok dolgozó mondjuk kismama lesz vagy tartós betegségben szenved, ami miatt más beosztást és körülményeket kell alkalmazni akkor ezt méltányosan figyelembe kell venni.

A 120 §. paragrafusban a megváltozott munkaképességűek definíciója lett jobban kibontva. Ez könnyíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. A megváltozott munkaképességűnek az tekinthető, aki rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította. Ehhez a státuszhoz az alapszabadságon túl további öt nap pótszabadság is jár. (Az OLM Rendszer ezt automatikusan kezeli.)

A 136. § paragrafus is változik. Eddig csak annyi szerepelt benne, alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni. De, hogy mi a pontos összeg azt 2018-. január egytől már a 153 §. alapján határozza meg a Kormány és rendeletben kell közölni.

A 138. § paragrafus alapján a teljesítménybérnek el kell érnie a kötelező legkisebb munkabért amennyiben azt százszázalékosan teljesítették.

A 294. § paragrafus pontosabban definiálja, hogy ki lehet munkavállalói képviselő: az üzemi tanács tagja, az üzemi megbízott, a 273. § (3)-(4) bekezdése szerinti szakszervezeti tisztségviselő, a gazdasági társaság felügyelő bizottságának munkavállaló képviselője. Továbbá a munkavállalói képviselőt védelem illeti meg a jövőben.

Tehát sok kiegészítés és apróbb változás pontosítás ami életbe lépett és életbe lép 2018-ban. Az OLM Rendszer jogszabály megfelelőségi vizsgálat funkciója folyamatosan frissül és ha a munkaidő nyilvántartásodat befolyásoló tényező merül fel akkor jelzi.

Nincs még OLM Rendszered? Kattints ide és regisztrálj most.