Oldal kiválasztása

Manapság már nagyon ritka vagy szinte már nem is fellelhető olyan cég, ahol valamilyen formában ne jelenne meg a digitális technológia. Gyakorlatilag minden ágazatban, minden iparági szegmensben szükség van a digitalizációra, amit a koronavírusnak a vállalatokra gyakorolt hatása be is bizonyított.

Célja, hogy a szervezet egészére kiterjedő kommunikáció hatékonyságát és a feladatok elvégzésének egyszerűsítését tegye lehetővé. Számos kérdés közül megadja arra az üzleti kihívásra is a választ, hogy hogyan lehet még jobb ügyfélélményt nyújtani, új fogyasztókat szerezni vagy számukra még több értéket teremteni?

Pozitív tendenciát mutat, hogy a cégek felismerik, hogy a sikeres és versenyképes működéshez nélkülözhetetlen a digitalizáció, amelybe szükséges belefektetniük. Az üzleti fejlődés gyorsasága lényeges szemponttá vált.

Milyen előnyei vannak a digitális átalakulásnak?

A digitalizáció nem egy cél, hanem egy eszköz az üzleti sikerhez. A vállalati stratégiában ma már egy olyan kötelező elem, amit, ha egy vállalat nem lép meg, akkor elég jelentős hátrányba kerül a versenytársakkal szemben.

Ha csak a koronavírust említjük, akkor mindenki azonnal tisztában van azzal, hogy a digitalizáció nem csak egy, hanem szinte az egyetlen megoldást jelenti egy-egy rendkívüli helyzetben a vállalkozások gördülékeny működésében. Ezért nem is kétség, hogy számos olyan előnnyel jár, ami pozitívan hat a cég fejlődésre és a növekedésre.

A digitális átállás magába foglalja a legkorszerűbb technológiák alkalmazását. Ez azt is jelenti, hogy ezzel egyetemben a vállalat olyan képességekre tesz szert, amelyek komoly versenyelőnyhöz juttatják és képes olyan piacvezető ajánlatokat nyújtani, amellyel első lehet az ügyfelek körében. Ezen kívül olyan további prioritásokat hordoz magában, mint:

 • produktívabb és rugalmasabb munkavégzést és szervezeti működést eredményez,
 • fokozódik a szolgáltatások gyorsasága és javul a minősége,
 • növekszik a vállalat fenntarthatósága és energiahatékonysága,
 • mérséklődik a munkafolyamatok ideje, jelentős idő takarítható meg,
 • csökken a termékek termelési/előállítási ideje és minimalizálható a hibázás aránya,
 • javul a folyamatok nyomon követhetősége,
 • a működési költségek optimalizálódnak,
 • növekszik a feladatok és munkafolyamatok tervezhetősége és átláthatósága.
Munkaruha modul - OLM Rendszer

Az új, e-munkakörnyezet egy agilis, alkalmazkodó és újszerű szemléletmódot eredményez, ami vonzó képet fest a munkaerőpiacon, ezzel is növelve a cég piaci értékét és presztízsét.

A feladatok hagyományos elvégzését, a megbeszéléseket és az ügyfélkezeléseket áthelyezve a virtuális térbe, a vállalkozások helyhez kötöttség nélkül is képesek működni. Távmunkában vagy home office-ban is folyamatosan és akadálytalanul mehet a munkavégzés, hiszen a különböző szoftvermegoldások alkalmazása – amelyek a digitalizált munkakörnyezet részét is képezik – támogatják mindezt.

Mire van szükség a sikeres digitalizáláshoz?

Mielőtt egy vállalat a digitális átalakulás útjára lép, javasolt előtte néhány stratégiai lépéssel felkészülnie, amely segít abban, hogy a transzformáció megfontolt, tervszerű és sikeres legyen. Mivel egy rendkívül komplex üzleti kérdést érint, ezért több dologra is oda kell figyelni, nem lehet csak egy irányból megközelíteni. Nem csak egy kulturális váltásról, egy új szisztémáról vagy IT beruházásról van szó, hanem egy új szemléletmódot, egy korszerűbb perspektívát is jelent. A változás kívánt eredményeinek az eléréséhez a teljes vállalati rendszernek – infrastruktúrának, folyamatoknak és embereknek – részt kell vennie a digitalizációban.

 • Hogyan érdemes hozzá fogni?
 • Milyen eszközökre van szükség?
 • Hogyan lehet leküzdeni az akadályokat?
 • Miként lehet a legjobban felkészíteni a munkavállalókat?

Az alábbi szempontok fókuszba helyezése és betartása megadja a választ a digitális transzformáció eredményes kivitelezéséhez!

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Teljes körű helyzetfelmérés

Egy makro- és mikro környezeti szintű helyzetfelmérés segít megérteni, hogy milyen digitális piaci trendek vannak jelen és milyen igények merülnek fel a fogyasztók körében. Ez rávilágít arra, hogy hogyan áll jelenleg az adott vállalkozás és milyen irányba kell elmozdulnia ahhoz, hogy versenyben maradjon. Itt kiderülhet, hogy a cég különböző területein milyen technológiai fejlesztések szükségesek, milyen dolgozói készségek elsajátítására kell nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve hogy milyen gátló tényezők merülhetnek fel a folyamatok során.

 

Vezetői hozzáállás „testreszabása”

A szervezet digitális átváltozását a cégvezetők adaptív attitűdje határozza meg. Ahhoz, hogy felkészültek legyenek a kihívásokkal szemben és maximálisan tudják támogatni a transzformációt, a vezetőknek szükségük van arra, hogy:

 • alaposabban megismerjék az új technológiákat,
 • megérzés alapú választás helyett adatalapú gondolkodásmódra tegyenek szert, melynek segítségével sokkal nagyobb százalékban hoznak meg jobb és kézenfekvőbb döntéseket,
 • elsajátítsák a digitális kultúrát és azt a szervezetbe integrálják,
 • áthelyezzék a teljesen új üzleti szemléletmódot a szervezeti kontextusba, ami új módszerek alkalmazását hozhatja magával.

Meg kell érteniük, hogy milyen fontos szerepet játszik a digitalizáció a vállalat működésében és fontos, hogy hogyan gondolkodnak arról, hogy miként lehet ezzel jobbat hatékonyabban kihozni. Azonban bármennyire is legyen előrelátó egy vezető, ha nem tudja a beosztottjaiba elültetni a nyitott és befogadó mentalitást, akkor maga a digitális transzformáció sem tud meggyökerezni a szervezetben.

Készségfejlesztés

Míg korábban elég volt egy szervezetben egy személy szakértelme az informatika és technológia területén, ma már szükséges, hogy a vállalat emberei legalább alapfokú digitális készségekkel rendelkezzenek. Hiszen a munkavállalók ezen kompetenciáinak a hiánya a cég fejlődését gátolhatja. Hiába rendelkezik egy vállalat modern IT infrastruktúrával, ha nincs meg hozzá a felhasználói tudás, akkor nem hozza el a várt eredményt.

A munkavállalók készségeinek és képességeinek a feltérképezésével sokkal hatékonyabban tervezhetőek és testreszabhatóak az egyéni és vállalati szintű képzések és készségfejlesztések is.

A tanulásban a technológia is nagy szerepet játszik. A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a munkavállalók olyan releváns anyagokhoz, információkhoz jussanak, amelyek hozzájárulnak a fejlődésükhöz. A folyamatokba történő tanulásmenedzsment rendszerek integrálásával a digitalizáció hatékonyabb tanulást és mérhető fejlődést tesz lehetővé. Így sokkal pontosabb kép kapható arról, hogy milyen ütemben szereznek új készségeket a munkavállalók.

Digitális cégkultúra kialakítása

Az átütő digitalizáció kulcspontja a szervezeti kultúra átformálása. Maga a technológiai felszereltség még nem tesz egy céget digitálisan transzformálttá. Nem is lehet kijelenteni, hogy egyik napról a másikra teljes digitális átállás lesz. A hirtelen jött változások felkészületlenül érik a vállalat dolgozóit és ez csak ellenállást vált ki bennük. Fontos, hogy legyen egységes jövőkép, ami megfelelő módon van kommunikálva a dolgozók felé. Az embereket fel kell készíteni, és tudatosítani kell bennük az digitalizációval járó előnyöket.

A digitális átállás csak akkor fog életbe lépni és csak akkor lesz működőképes, ha a változás folyamata együttesen, minden érintett személyt bevonva megy végbe. Közösen kell kitalálni, hogy milyen átalakulásokra van szükség, hogy mindenki azonosulni tudjon az technológiai fejlődéssel, magáénak érezze a folyamatot.

Nagyon fontos, hogy az új kultúra megteremtése során elsődleges szempontként jelenjen meg az innovatív és nyitott hozzáállás, és az adatalapú gondolkodásmód integrálása a szervezetbe. Sokkal könnyebben kezelhetőek és leküzdhetőek a felmerülő akadályok, ha egy új szemszögből közelítik meg azokat.

Mi akadályozza a vállalati digitalizációt?

Erre a válasz legtöbb esetben házon belül keresendő. Még mindig nagyon sok tévhit és fals információ hálózza be a döntéshozók gondolkodásmódját, főleg ha a mesterséges intelligenciáról van szó. A felhőalapú szolgáltatások tekintetében pozitívabb tendencia figyelhető meg, azonban ennek ellenére is vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak élni a lehetőséggel. Ettől függetlenül mindenkinél megtalálható a digitális vagy felhőalapú megoldás valamilyen formában, sőt, használják is, de nem biztos, hogy ezzel teljesen tisztában is vannak.

Meglepő ugyan, de a legnagyobb akadályt nem a ráfordítási költségek jelentik. A digitális transzformáció megvalósulását maga a rugalmatlan hozzáállás, a félelem gátolja. A vezetők sokkal jobban bíznak a már bevált, hagyományos módszerekben, ezért félnek kockáztatni, tartanak az új módszerektől, egy új rendszer kialakításától. Nincs meg a szervezetben az a megfelelő digitális szakértelem, amire lehetne építkezni.

A digitalizáció könnyíti az alkalmazottak munkáját OLM Rendszer

A technikai forradalmasítás sokakban azt a képzetet kelti, hogy a gépek, a szoftverek elveszik az emberek munkáját. Azonban ez nem egészen így van. Az elektronikus eszközök alkalmazása megkönnyíti, egyszerűbbé, hatékonyabbá és gyorsabbá teszi egyes feladatok elvégzését. A digitális fejlődés olyan pozíciókat teremt, ami ma még nincs a piacon, ezért a munkaerőpiacra belépő fiatal generációnak digitális készségek szintjén kell magát leginkább fejlesztenie.

Szerencsére azért elmondható, hogy nagyon sokan egy jó üzleti lehetőséget látnak a digitalizációban. Haladó szemléletet mutat, ha egy vezető rentábilis és jó piaci helyzete ellenére is befektet a vállalat digitális fejlesztésébe. Ezzel is felismerve azt, hogy a nemzetközi versenytársakhoz képest milyen technológiai eszközök, szoftverek alkalmazásával van elmaradva. A cégek olyan kiaknázatlan területekre léphetnek rá, ami robbanásszerű növekedést és magas piaci értéket eredményezhet.

Ahhoz, hogy a cég digitális jövőképe realizálódjon azonban nem elég egy korszerű technikai apparátus, ennek megfelelő működtetéséhez és irányításához jó partneri kapcsolatokra, zökkenőmentes folyamatokra és fejlett készségekre van szükség.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!