Oldal kiválasztása

Ahhoz, hogy hazánkban a versenyképesség fenntartható legyen, a vállalatoknak olyan munkaerőre van szüksége, akik folyamatosan alkalmazkodni tudnak a piaci változásokhoz és meg tudnak felelni a szervezeti elvárásoknak.

Magyarországon jelentős a kereslet a digitálisan képzett munkaerő iránt. Akik nem képesek elsajátítani a digitális kompetenciákat, azok hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon, mivel ezen készségek nélkül nem fognak tudni megfelelni a feltételeknek.

A cégek részéről legalább az alap informatikai képességek ismerete és gyakorlati tudása az elvárás. Sok esetben, egy önéletrajzban és motivációs levélben nem az iskolai végzettség a mérvadó, hanem az, hogy a pozíciónak megfelelő és az álláshirdetésben is feltüntetett készségek (akár szó szerint is) szerepelnek-e bennük.

Az alap készségeken túl ma és a jövőben is olyan összetettebb és magasabb szintű digitális tudásra lesz szükség, amit a cégek is gőzerővel keresnek/keresni fognak. A teljesség igénye nélkül, hogy csak néhányat említsünk:

A munkavállalóknak öszetett digitlis tudásra van szüksége OLM Rendszer
  • közösségi média
  • programozás, alkalmazás és webfejlesztés
  • digitális projektmenedzsment
  • digitális üzleti elemzés
  • adattudomány és adatelemzés
  • digitális marketing
  • digitális termékkezelés
  • digitális tervezés és adatmegjelenítés.

Természetesen, ezen kompetenciák palettája mindig bővül és a jelentkezők kiválasztása során a munkaadók döntéseire is pozitív befolyással van, ha egy munkavállaló az elvárásokon felül rendelkezik olyan plusz készséggel, amivel többet, valami innovatívabbat hozhat a cégbe, a csapattal való közös munkába.

Az aktív munkás éveik alatt a munkavállalóknak azonban a tudást nem elég csak egyszer megszerezni, állandó megújulásra van szükségük, hiszen a szüntelenül fejlődő technológia miatt a digitális képzettség gyorsan elavul. A digitalizáció, a robotizáció és a technológiai transzformáció fejlődése megköveteli a folyamatos kompetenciafejlesztést és tanulást, a képzések és oktatások modernizálását. A tudás korszerűsítésében viszont nagy szerepe van a cégeknek is, hiszen a munkavállalóik számára az adott feladatok elvégzéséhez biztosítaniuk kell a továbbképzést.

Milyen hatással van a munkafolyamatokra?

A digitális transzformációs folyamatok megállíthatatlanul törnek előre és magukba szippantanak minden olyan feladatot, amelyek átalakíthatóak. Ma már nem opció, hogy a vállalatok munkafolyamatai automatizálva és digitalizálva legyenek, a kérdés itt az, hogy mikor lépnek ez ügyben, ugyanis a technikai fejlődés gyorsasága miatt az idő egy meghatározó tényező.

Az IDC és a Microsoft által 2019 szeptemberében végzett közös kutatás alapján elmondható, melyet 6 közép-európai országban 10 fős feletti cégek körében végeztek, hogy Magyarországon van a legkevesebb olyan vállalkozás, akik fel vannak a készülve a digitális átalakulásra. Viszont ez csak átmeneti állapot, hiszen a felmérésből az is kiderül, hogy a hazai vállalatok is tisztában vannak azzal, hogy a digitalizáció elkerülhetetlen. Ezért is, a megkérdezett magyarországi vállalkozások 74%-a nagy hangsúlyt fektet az informatikai készségekkel rendelkező munkaerő iránti keresletre és 62%-uk tervezi, hogy több digitális kompetenciával rendelkező munkavállalót alkalmazni fog.

Vállalkozások munkerőpiaci kereslete

  • Informatikai készséggekkel rendelkező munkaerő 74% 74%
  • Digitális kompetenciával rendelkezik 62% 62%

A technológiai fejlődés több munkahelyet is forradalmasít. A digitalizáció hatására 2022-ig világszerte körülbelül 75 millió munkahely szűnik meg a Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint. Globálisan 380 millió ember – beleértve Magyarországot is – kényszerül majd pályamódosításra a következő 20 éven belül.

Ezeket az adatokat megerősíti a McKinsey Global Institute 2017-es kutatása is, amelyben 46 ország vett részt, és amelyben a digitalizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatását mérték fel. Ebből a kutatásból ugyanúgy kiderül, ahogy a fent említett számok mutatják, hogy a munkaerőpiacon világszerte 14%, kb. 375 millió munkavállalónak kell szakmát váltania és új készségeket elsajátítania. Továbbá az a következtetés is elmondható, hogy a munkák fele már most automatizálható a jelenlegi technológiák segítségével és hogy 2030-ig globálisan nagyjából 800 új szakma születik meg.

új szakma jelenik meg világszerte 2030-ig

Természetesen a kutatási eredmények nem arról szólnak, hogy a munkavégzést kizárólag a robotok veszik át. A technológiai fejlődés új, komplexebb tudást igénylő munkaköröket hoz létre, ami újabb kompetenciák fejlesztését igényli majd.

Az automatizáció leginkább az egyszerű, monoton, folyamatosan ismétlődő feladatokat váltja ki. A változásoktól nem kell megijedni, csupán fel kell rájuk készülni, hiszen a digitalizáció nem feltétlenül rossz irányba viszi a munkaerőpiacot. Sokkal inkább teret enged a kreatív gondolkodásra, az értékteremtő megoldások megvalósítására.

A digitalizáció kétség kívül rengeteg változást fog hozni a munkaerőpiacon. Ahogy folyamatosan alakítja át a munkafolyamatokat, úgy a vállalatoknak az ideális kompetenciákkal rendelkező munkavállalók iránti kereslete is egyre nő, a dolgozók digitális képzettségi szintjének pedig erőteljes növelésére van szükség.

A megfelelő szintű tudás egy eszközként fog szolgálni a munkahelyek megtartásában és meghatározó tényezője lesz a fenntartható és versenyképes gazdaság fennmaradásában.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!