Gamifikációs módszerek az alkalmazotti elköteleződésben!

2020.06.03 | Tudás
olm-gamifikacio-1

Játszani mindannyian szeretünk. Pontosan azért, mert szórakoztató, élményt ad és mindig hajt előre, hogy nyerjünk vagy elérjünk egy magasabb szintet. A játék ezen tulajdonságát használják ki a munkahelyi termelékenység növelésére is. A munkavégzés játékos elemekkel ötvözve költség és időtakarékosan segít a célok elérésében. A munkavállalók egy strukturált rendszerben lépésről lépésre haladva jutnak egyre feljebb a végső célig. Kialakul egyfajta barátságos verseny, ami ösztönösen viszi előre a „játékost” a jobb eredmény, a jutalom megszerzéséért.

A gamifikációra a digitális, a virtuális megoldás a jellemző, de ugyanúgy alkalmazható offline módon is. Azok a munkahelyek, ahol alkalmazzák a játékosítást, sokkal nagyobb százalékban tudnak elérni alkalmazotti elköteleződést és hatékony munkavégzést, mint azok, akik semmilyen eszközt nem vetnek be a szervezeti célok érdekében.

Mikor van szükség gamifikációra?

Ha a munka monotonná válik! Ha még látszólag jól is mennek a dolgok, nem biztos, hogy az alkalmazottak ugyanolyan lelkesedéssel végzik a munkájukat, mint korábban. Motiválatlanok, nem éreznek kihívást. Ilyenkor célszerű bevetni a játékosítást!  Ezzel új értéket kapnak a feladatok és nagyobb lelkesedéssel fogják azokat elvégezni.

Ha szükség van a szervezeti kultúra fellendítésére! Amikor azt tapasztalja, hogy összetartás helyett széthúzás, pesszimista gondolkodásmód, negatív hozzáállás vagy etikai problémák jellemzik a céget, akkor erőteljes kultúraépítő beavatkozásra van szükség. A gamifikáció egy remek megoldás arra, hogy a gyengülő értékrendszert az alkalmazottakat sikeresen bevonva újra magas szintre emelje.

növelje csapata teljesítményét játékosítással - olm rendszer blog
a csökkenő teljesítmény helyett motiváljon gamifikációval - olm rendszer blog

Ha csökken a teljesítmény! A munkavállalók teljesítménye nagymértékben befolyásolja a cég növekedésének és fejlődésének gyorsaságát és minőségét. Ha a dolgozók nem teszik oda magukat, a cég stagnálhat. De a játékos elemekkel a dolgozók kapnak egy olyan belső és külső késztetést, ami jobb és motiváltabb cselekvésre ösztönzi őket. A gamifikiáció emellett hatékonyan alkalmazható a képzési programokban, a humán erőforrás fejlesztés céljából.

OLM tippünk:

Az OLM TELJESÍTMÉNY értékelő modul segítségével szabadon választott adatok alapján pontozási rendszert tud kialakítani mellyel látja az aktuális teljesítményt és ösztönözni tudja a munkatársait is a célok elérésére.

Milyen játékos módszereket célszerű alkalmazni?

Pontrendszer és jelvények alkalmazása

A munkavállalók egy feladat elvégzése után egy pontot kap, ami mutatja, hogy jól teljesített. Ugyanígy a csapatok a feladatok teljesítése után virtuális jelvényeket szerezhetnek. Ezeket online platformon kapják meg és láthatják, hogy a többiek hogyan állnak a ranglistán.

Heti/havi értékelés

A cégek hetente vagy havonta egyszer tarthatnak egy értékelő meetinget, ahol az egyéni vagy csapat teljesítményeket kiértékelik és legjobb eredményeket jutalomban részesítik.

Alkalmazás létrehozása

A távmunkában dolgozó vagy a folyamatosan úton levő alkalmazottak alkalmazás segítségével tudják nyomon követni a saját eredményeiket vagy a munkatársaikéval össze tudják hasonlítani. Így a munkahelytől távol is motiválva vannak, hogy még produktívabbak legyenek.

Ösztönző információmegosztás

Pontokat vagy más bónuszokat kap az a dolgozó, aki a vállalaton belüli fórumokon, az intraneten válaszol a kollégája kérdésére, a fontos információkat megosztja vagy más, a céggel kapcsolatos tartalmakat, cikkeket osztanak meg.

Kártya vagy bélyeggyűjtés

Hasonlóan a pontrendszerhez, itt is egy feladat sikeres elvégzése utána egy bélyeget vagy kártyát kapnak. Mint a sport vagy más mesekártyákat gyűjtők, az alkalmazottaknak is össze kell gyűjteni a kártya összes darabját, hogy a végén megkapja a jutalmát.

Nincs még professzionális HR digitalizációs eszköze?

Kérjen visszahívást és tudja meg hogyan támogathatjuk HR és munkaügyi folyamatait!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
  • Adjon meg egy értéket ami nagyobb vagy egyenlő ezzel: 1.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Kövessen minket a közösségi hálózatokon is!