Oldal kiválasztása

Sokszor összekeverik vagy szinonimaként emlegetik őket, mégis három különböző kifejezésről van szó, amelyek bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de eltérő jelentéssel bírnak. Most azonban tisztába tesszük, mi is az a digitizáció, a digitalizáció és a digitális átalakulás!

Amilyen tudományosnak és futurisztikusnak hangzanak ezek a kifejezések, valójában annyira egyszerű megérteni, hogy miről is van szó. Nem beszélve arról, hogy üzleti szempontból mennyire fontosak és elengedhetetlenek!

Digitizáció

A digitizáció minden további digitális fejlődés alapja! Nélküle nem lenne sem digitális transzformáció, sem automatizáció, vagyis minden olyan folyamat, ami ma már természetesnek tűnik. De ne szaladjunk ennyire előre!

A digitizáció során azokat a dolgokat, amelyek nem digitálisak, elektronikus formába alakítjuk át. Például, ha egy papír alapú dokumentumot bescannelünk a számítógépbe és azt PDF formátumban elmentjük, akkor máris digitizációt hajtottunk végre. Vagyis lehetővé tesszük azt, hogy az információkat (képeket, hangfelvételeket, videókat, adatokat) számítástechnikai eszközökkel képesek legyünk feldolgozni, használni és továbbítani.

A digitizáció megalapozza az adatalapú üzleti működést, optimalizálja a munkafolyamatokat, minimalizálja a papírfelhasználást és ezáltal csökkenti a költségeket. Másrészről azonban a digitizációt úgyis hívhatnánk, mint a digitalizáció előszobáját, ami megteremti az ideális feltételeket a digitális fejlődés útján.

Digitizáció - OLM Rendszer

Digitalizáció

Digitalizáció alatt azokat a műveleteket értjük, amelyeknek elvégzése a digitizált adatok és a technológiai eszközök együttes alkalmazásával történik. Digitalizáció az, ha valamilyen szöveges, képi vagy videó anyagot feltöltünk a Google Drive-ba és onnan megosztjuk másokkal, de az is, ha például online számlát állítunk ki és küldünk el.

A digitalizáció átalakítja a társadalmi és gazdasági élet számos területét, mint pl. a kommunikációt, vásárlási szokásokat vagy az oktatást. Ezt saját tapasztalatból is tudhatjuk, hiszen mindannyian vásárolunk online, beszélgetünk chaten vagy tanultunk online elérhető tananyagból.

A digitalizáció egyik fő pillére az automatizáció, mellyel fejlődnek, korszerűsödnek és gyorsulnak a különböző munkafolyamatok, új értékek teremnek és szervezeti növekedési lehetőségek nyílnak meg. A vállalat működése során fokozódik a hatékonyság, a produktivitás, átláthatóbbak és könnyebben kezelhetőek nagy mennyiségű adatok, de munkakörök is átalakulhatnak.

A digitalizáció a második lépcsőfok egy új szervezeti kultúra, új üzleti modell és a digitális transzformáció kialakítása felé.

Digitalizacio - OLM Rendszer

Digitális átalakulás

A digitizációval és a digitalizációval szemben a digitális átalakulás az üzleti és munkafolyamatokat helyezi teljesen új perspektívába. Kihasználja a technológiai eszközöket és az automatizációt, melyek segítségével növeli az eredményes munkavégzést, új üzleti/bevételi lehetőségeket teremt, kezeli és minimalizálja a kockázatot. Kitér a vállalat működésének minden aspektusára:

  • növekedési stratégiára,
  • ügyfélszolgálatra,
  • működési folyamatokra,
  • szolgáltatások nyújtására,
  • munkavállalói lehetőségek kialakítására,
  • teljesítmény fokozására.
Digitális átalakulás - OLM Rendszer

Abban különbözik a digitizációtól és a digitalizációtól, hogy középpontjában sokkal inkább az ember áll. Olyan változásokról szól, amelyek ügyfélközpontúak, támogatja a munkavállalók és a vezetők munkáját, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi azt.

Ha egy vállalat nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre és tudatosan integrálja a digitalizációs folyamatokat és átalakulásokat a szervezeti működésbe, az erős versenyelőnyt jelent az adott piaci ágazatban. Máskülönben komoly hátrányba is kerülhet a konkurenciával szemben.

A digitális transzformáció olyan új üzleti lehetőségeket rejt magában, amelyek a hagyományos módszerekkel kiaknázatlanok maradnak, vagy fel sem merülhetnek. Hiszen a korszerű technológiai eszközökkel és folyamatokkal egyszerűsödik és gyorsul a feladatok elvégzése, lényegesebben növelhető az ügyfélkör vagy a vállalat piaci részesedése.

Sokkal könnyebb reagálni a változó ügyféligényekre, a vásárlói szokásokra és azokhoz megfelelő módon alkalmazkodni. A digitális szervezeti kultúra és üzleti modell kialakításával fokozható az alkalmazotti elköteleződés és az új munkavállalók toborzása. Ez ezért is nagyon lényeges, mert egy cég motorját és nyereséges működését a humán erőforrás és a fogyasztó biztosítja, melyet a digitalizációval, a digitális átalakulással megtámogatva lesz igazán rentábilis a vállalat.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!