Három fogalom, amely felforgatja a HR világát: Digitizáció, digitalizáció és a digitális átalakulás!

2020.11.03 | Digitális transzformáció | Tudás
Digitizáció, digitalizáció és digitális átalakulás a HR jövője OLM Rendszer Blog

Sokszor összekeverik vagy szinonimaként emlegetik őket, mégis három különböző kifejezésről van szó, amelyek bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de eltérő jelentéssel bírnak. Most azonban tisztába tesszük, mi is az a digitizáció, a digitalizáció és a digitális átalakulás!

Amilyen tudományosnak és futurisztikusnak hangzanak ezek a kifejezések, valójában annyira egyszerű megérteni, hogy miről is van szó. Nem beszélve arról, hogy üzleti szempontból mennyire fontosak és elengedhetetlenek!

Digitizáció

A digitizáció minden további digitális fejlődés alapja! Nélküle nem lenne sem digitális transzformáció, sem automatizáció, vagyis minden olyan folyamat, ami ma már természetesnek tűnik. De ne szaladjunk ennyire előre!

A digitizáció során azokat a dolgokat, amelyek nem digitálisak, elektronikus formába alakítjuk át. Például, ha egy papír alapú dokumentumot bescannelünk a számítógépbe és azt PDF formátumban elmentjük, akkor máris digitizációt hajtottunk végre. Vagyis lehetővé tesszük azt, hogy az információkat (képeket, hangfelvételeket, videókat, adatokat) számítástechnikai eszközökkel képesek legyünk feldolgozni, használni és továbbítani.

A digitizáció megalapozza az adatalapú üzleti működést, optimalizálja a munkafolyamatokat, minimalizálja a papírfelhasználást és ezáltal csökkenti a költségeket. Másrészről azonban a digitizációt úgyis hívhatnánk, mint a digitalizáció előszobáját, ami megteremti az ideális feltételeket a digitális fejlődés útján.

Digitizáció, az anaglóg hagyományos eszközök digitális jellé alakítása OLM Rendszer Blog

Digitalizáció

Digitalizáció alatt azokat a műveleteket értjük, amelyeknek elvégzése a digitizált adatok és a technológiai eszközök együttes alkalmazásával történik. Digitalizáció az, ha valamilyen szöveges, képi vagy videó anyagot feltöltünk a Google Drive-ba és onnan megosztjuk másokkal, de az is, ha például online számlát állítunk ki és küldünk el.

A digitalizáció átalakítja a társadalmi és gazdasági élet számos területét, mint pl. a kommunikációt, vásárlási szokásokat vagy az oktatást. Ezt saját tapasztalatból is tudhatjuk, hiszen mindannyian vásárolunk online, beszélgetünk chaten vagy tanultunk online elérhető tananyagból.

A digitalizáció egyik fő pillére az automatizáció, mellyel fejlődnek, korszerűsödnek és gyorsulnak a különböző munkafolyamatok, új értékek teremnek és szervezeti növekedési lehetőségek nyílnak meg. A vállalat működése során fokozódik a hatékonyság, a produktivitás, átláthatóbbak és könnyebben kezelhetőek nagy mennyiségű adatok, de munkakörök is átalakulhatnak.

A digitalizáció a második lépcsőfok egy új szervezeti kultúra, új üzleti modell és a digitális transzformáció kialakítása felé.

Digitális átalakulás

A digitizációval és a digitalizációval szemben a digitális átalakulás az üzleti és munkafolyamatokat helyezi teljesen új perspektívába. Kihasználja a technológiai eszközöket és az automatizációt, melyek segítségével növeli az eredményes munkavégzést, új üzleti/bevételi lehetőségeket teremt, kezeli és minimalizálja a kockázatot. Kitér a vállalat működésének minden aspektusára:

  • növekedési stratégiára,
  • ügyfélszolgálatra,
  • működési folyamatokra,
  • szolgáltatások nyújtására,
  • munkavállalói lehetőségek kialakítására,
  • teljesítmény fokozására.

Abban különbözik a digitizációtól és a digitalizációtól, hogy középpontjában sokkal inkább az ember áll. Olyan változásokról szól, amelyek ügyfélközpontúak, támogatja a munkavállalók és a vezetők munkáját, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi azt.

Ha egy vállalat nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre és tudatosan integrálja a digitalizációs folyamatokat és átalakulásokat a szervezeti működésbe, az erős versenyelőnyt jelent az adott piaci ágazatban. Máskülönben komoly hátrányba is kerülhet a konkurenciával szemben.

A digitális transzformáció olyan új üzleti lehetőségeket rejt magában, amelyek a hagyományos módszerekkel kiaknázatlanok maradnak, vagy fel sem merülhetnek. Hiszen a korszerű technológiai eszközökkel és folyamatokkal egyszerűsödik és gyorsul a feladatok elvégzése, lényegesebben növelhető az ügyfélkör vagy a vállalat piaci részesedése.

Sokkal könnyebb reagálni a változó ügyféligényekre, a vásárlói szokásokra és azokhoz megfelelő módon alkalmazkodni. A digitális szervezeti kultúra és üzleti modell kialakításával fokozható az alkalmazotti elköteleződés és az új munkavállalók toborzása. Ez ezért is nagyon lényeges, mert egy cég motorját és nyereséges működését a humán erőforrás és a fogyasztó biztosítja, melyet a digitalizációval, a digitális átalakulással megtámogatva lesz igazán rentábilis a vállalat.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Digitális átalakulás útmutató - OLM Rendszer

Digitális átalakulás a HR területén – Ingyenes útmutató

Útmutatónkban lépésről lépésre ismertetjük a HR digitális átalakulásának a főbb kérdéseit: 

Az útmutatóban: 
• Digitális forradalom mutatói
• Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
• Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
• Technológiai evolúció a HR-ben
• HR digitalizációs tájkép
• Kihívások a digitális úton
• Bevált módszer a HR digitális átalakítására

Töltse le Ingyenes útmutatónkat és lépjen a digitális HR útjára. Letöltöm!

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.

Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövessen minket a közösségi hálózatokon is!