Oldal kiválasztása

A beléptető rendszerek kényelmesebbé teszik a munkavállalók nyilvántartását. A piacon rengeteg fajtájuk található a néhány ezer forintostól a sokmilliós rendszerekig de a kiválasztásuknál elég sok szempontot érdemes mérlegelni.

Mióta az ember dolgozni jár és van szabad ideje fontos, hogy ez a kettő egyensúlyba kerüljön. A beléptető rendszerek segítenek abban, hogy tudjuk mikor érkeztek a munkahelyre a dolgozók és mikor hagyták el a területet. Mindezek mellett biztonsági kapukhoz csatolva a forgalmat tudják engedélyhez kötni vagy korlátozni. Nem szabad elfelejteni, hogy fontos különbség van aközött, hogy a munkaidő kezdete-vége (ez a munkakezdés munkavég) és a dolgozók érkezése-távozása (jelenlét) két külön adat, amelyet nem szabad összekeverni mert komoly következményekkel jár akár egy munkaügyi ellenőrzés során is.

Egy jó beléptető rendszer leveszi a terhet a válladról és áttekinthetővé teszi azt a mozgást, ami az irodában vagy üzemben történik. A segítségével akár arra is választ kapsz, hogy a munkavállalók mennyi valós időt dolgoznak és a helyükön vannak-e.

Mit kell tudnia egy beléptető rendszernek?

 Elsőre kevesen gondolják, hogy a beléptető rendszernek sok adatot kell tudnia tárolnia. Ez a legegyszerűbb esetben személyenként egy kilépést és egy belépést tartalmaz. Viszont segítségével azt is láthatjuk, hogy valaki azon túl, hogy hányszor lép ki- és be egy nap, ha mondjuk a szünetet tart ebédelni megy, esetleg külső tárgyalása van. Mivel még egyikőnk se látott olyat, hogy valaki kétszer jött be a szobába, lehet egy további hasznos funkciója is amit tudnia kell a beléptetőnek. Ez pedig az, hogy figyelmeztet egy illetőt, ha elfelejtett be- vagy éppen kijelentkezni.

Egy munkahelyen dolgozhatnak tízen százan vagy akár több ezren is, ezért a beléptető rendszer a nap huszonnégy órájában rengeteg adatot kell, hogy pontosan tároljon és az olyan adatokat, amelyek már nem aktuálisak azokat törölnie kell. A memória kapacitásnak magasnak kell lennie a beléptető rendszer esetén.

Az üzembiztonság pedig kulcsfontosságú tulajdonsága egy ilyen rendszernek. Lehet ugyan néhány ezer forintos darabokat kapni különböző webáruházak kínálatából is de a tapasztalatok alapján még egy néhány fős cégnél sem húzzák sokáig ezek a kütyük. Tehát jó, ha nem kell pár évente vagy ne adj isten havonta lecserélni vagy javítani mert kitört a forgóvilla esetleg nem érzékel a kontroller megégett a chipje. Az üzembiztonság nem csak a hardvert érinti. Gondolj bele, hogy milyen feszültséget szül, ha eltűnik egy-egy ember időadata. Nem volt bent? Hová lett? Miért lépett ki vagy be? Amikor a végén a bérszámfejtéshez kerül a sor akkor ez bizony nagy baj lehet pláne amikor a végén a fizetés nem egyezik a ledolgozott munkaidővel. Kevesebb bér esetén a munkavállaló panaszkodik többlet fizetés esetén pedig a felelősöket kell megkeresni. Egyszóval egy rosszul működő beléptetőrendszer képes mindenki szájízét elrontani.

Talán a Te céged is több telephellyel rendelkezik sok ezer másikhoz hasonlóan. Ebben az esetben nagyon hasznos, ha nem kell kirohangálni egyenként a távol eső bejáratokhoz belépési pontokhoz és kinyerni a kapukból az adatot, hanem ezek az eszközök elküldik a dolgozók ki-és belépési adatait egy központi adattárolóba. Sőt! Egy jó beléptető rendszerrel akár valós időben is átláthatja ezeket az adatokat a vezető.

Ha beléptető rendszerek valamilyen programmal vannak összekötve akkor akár szabályozhatják a ki és beléptetéseket figyelmeztethetnek, ha valaki késett korábban megy el. Egy profi beléptető rendszer egy jó portás lehet, aki nem alszik el és enni sem kér.

A beléptető rendszereknél amennyiben azok kapuszerűek vagy forgóvillásak nagyon fontos szempont a biztonság. Baj esetén engedniük kell a menekülő tömegnek és ipari környezetben tűzbiztosnak kell lennie. Egy katasztrófa esetén nem lassíthatja az emberek kiáramlását és a bekötésénél speciális tűzbiztonsági szempontoknak kell teljesülnie ezért a beszerelést csak szakember végezheti.

Tehát a beléptető rendszernél fontos, hogy pontos legyen, sok adatot tároljon megbízhatóan és tudjon kommunikálni interneten keresztül más programokkal, illetve biztonságosan működjön.

Milyen fajta beléptető rendszerek vannak?

Ahhoz, hogy ezt tisztán lásd azt is értened kell, hogy mit értünk beléptető rendszer alatt. Sajnos a piacon sokszor pont ezt használják ki. A beléptető rendszer egy hardveres elemből és szoftverből áll. A program tudásától pedig nagyon sok függ. Tisztán hardveres beléptető rendszer már a történelem könyvek része.

Az egyik leggyakoribb a kártyás beléptető. Minden dolgozó kap egy mágneskártyát, amely a géphez érintve azonosítja őt és eltárolja az időadatokat. Ennek az az előnye, hogy egyszerűen és megbízhatóan működik viszont a kártyákat könnyű otthon felejteni elhagyni, ami adminisztrálás szempontjából plusz munkát jelenthet.

A másik fajtájuk az ujjlenyomatos beléptető. Ennek használatával mindenki egy ujjlenyomat mintát ad a gépnek és azzal végzi a ki és a belépést. Előnye, hogy az ujját ritkán hagyja otthon az ember. Hátránya lehet a magasabb költség és az, hogy szennyeződés és szabadtér vagy hideg esetén nehezen leolvasható az ujjon látható bőrmintázat ami fennakadást okozhat. Annyi elmondható, hogy normál esetben ez az egyik leggyorsabb és kiléptetési mód. Egy több ezres ipari területen néhány perc alatt tudnak kilépni az emberek ezzel nem csökkentve a munka hasznos idejét.

A forgóvillás beléptető rendszerek is nagyon népszerűek. Beton biztosan kikerülhetetlenek és nem lehet elfelejteni a becsekkolást vagy a kicsekkolást. A kapu kérlelhetetlen portásként figyeli a forgalmat. Előnye a biztonság. Hátránya, hogy sok dolgozó esetén sokat kell belőle felállítani, hogy a forgalom ne lassuljon jelentősen a műszakkezdések és végek idején.

A beléptetőrendszerek ezen kívül még integrálhatóak, akár automata ajtókba is ha fontos a maximális biztonság.

Milyen beléptető rendszert érdemes választani?

Egy pici irodába néhány főre egy egyszerű pár tízezer forintos is megteszi. Ezeknek korlátozott a tudásuk és gyakran meghibásodnak, cserébe olcsók. Többségük pendrive-ra menti az adatokat és nem tudnak kapcsolódni online felülethez.

Egy nagyobb irodába vagy üzembe már komolyabb darabra van szükség. A legtöbb beléptetőrendszer már magasabb összegbe kerül de hatékonyan tárolja az adatokat azonban a minőségük vegyes képet mutat a tapasztalatok alapján és a tudásuk is eltérő. Némelyik tartalmaz saját szoftvert, amin láthatóak az időadatok, de ezek a munkaügyi nyilvántartáshoz csak nagy kényelmetlenségek árán használhatóak. Ki kell nyerni az adatokat majd a saját munkaügyi excel táblázataiddal összevetni és folytatni az adminisztrációt…

Ha valóban szeretnéd, hogy a jelenléti ív szerű adatokat kapj és azokat a beosztással össze tudd vetni egy korszerű felületen egyetlen szoftverrel akkor az OLM Rendszer tudja ezt neked elvégezni.

Az OLM Rendszer a legtöbb világon forgalmazott beléptetőhöz csatlakoztatható és segítségével valós időben láthatsz adatokat, illetve néhány kattintással összevetheted a beosztásokkal. Sőt! A munkavállalók egyedi nézetben láthatják a figyelmeztetéseket, ha késtek vagy korán távoztak. Több telephely esetén internet kapcsolattal pedig a rendszer végzi ezt a feladatot tehát nincs szükség arra, hogy rohangáljon egy kolléga egy memóriakártyával. A JELENLÉT modulunkkal tehát a hardveres elemeket tudod okos eszközként használni.

Az OLM Rendszer saját beléptető rendszer eszközökkel is rendelkezik (hardver). Ezek garantáltan üzembiztosan működnek és minden szabványt kielégítenek. Előnyük a tudás, amellyel 21 századi módon adatokat tudsz kezelni és a munkaügyi feladataidat is el tudod látni. Minden egyes darabja ellenőrzött minőségben készül és tudás-ár-érték arányát tekintve az egyik legkorrektebb a piacon.

Reméljük bejegyzésünkkel segítettünk a beléptetőrendszerek világában eligazodni. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban keress bátran minket!

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!