Oldal kiválasztása

Előbb-utóbb a digitalizáció a HR minden területére elér. Sőt! Már 2020-ban sem nagyon ismerünk olyan funkciót, amire ne lehetne digitális megoldást találni.

Akiknél még az excel táblázatok játsszák a főszerepet az adatok feldolgozásában, azoknak a lehető leghamarabb érdemes a modern digitális megoldásokra váltani. Már csak azért is, mert többek között a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás vagy épp az automatizált teljesítménymenedzsment lesz az etalon a HR tevékenységek mindennapjaiban.

Ez a trendkövetés több célból is megvalósulhat. Minden vállalatnak megvannak a saját elsődleges szempontjai, de a leggyakoribb okok:

  • az ismétlődő folyamatok automatizálása és idejének csökkentése
  • a munkavállalói élmény fokozása
  • a felszabadult idő olyan értékteremtő folyamatokra való felhasználása, mint: produktivitás növelése vagy további stratégiai lépések meghatározása
  • versenyképesség megtartása.

Lassan, de biztosan mindenki megérti, hogy a digitális átalakulás milyen innovatív potenciált rejt magában. Például az adatelemzéssel a munkavállalók életciklusának minden egyes része mérhető. De ott van a toborzás is, ami egy örök kihívást jelent a HR szakembereinek. Egy személyre szabott előválasztási folyamat, vagy egy MI alapú onboarding program segítheti a HR munkáját, de egy mobilalkalmazással viszont már élmény nyújtható a munkavállalónak is. És ez csak néhány példa a digitális átalakulás előnyére.

Hogyan befolyásolják a digitális megoldások a HR területeit?

A humán erőforrás tevékenységeinek digitalizálását a felhőalapú szoftverektől kezdve, a VR-on át (virtuális valóság), a mesterséges intelligenciáig számos eszköz teszi lehetővé. Így a korszerű technológiák alkalmazásával kiváltképp hasznos erőforrásra tehetünk szert. Bemutatjuk, hogy az alábbi HR területeken hogyan járul hozzá digtalizáció a feladatok hatékony elvégzéséhez.

Hogyan befolyásolják a digitális megoldások a HR területeit - OLM Rendszer

HR projektmenedzsment

A HR projektek összetett feladatokat jelentenek, de a szoftverek biztosítják, hogy ezeket hatékony nyomon kövessük. Mindig pontos, részletes és aktuális információkat kaphatunk a tevékenységekről és a napi teljesítményről. Minden feladat átlátható egy rendszerben. Több tényezőt is figyelembe véve össze is hasonlíthatóak. A digitális átalakulás határozottan megkönnyíti a HR projektmenedzserek munkáját, és támogatja a projektek sikeres kivitelezését.

Toborzás

Online alkalmazások, mobil toborzás, videóinterjúk, digitális strukturált interjúk, automatizálás. Ezek mind-mind olyan eszközök, amelyek hatékonyabbá teszik a HR feladatokat. Automatizálódnak az adminisztratív feladatok, egyszerűbbé válik a pályázók dokumentumainak a nyilvántartása vagy az interjúk ütemezése. Sokkal gyorsabban ki lehet szűrni a jelentkezőket és értékelni a potenciális jelölteket. A technológiai megoldások segítenek nagyobb és gyorsabb hozzáférést biztosítani az ideális munkaerő megtalálásához. De nem csak a toborzók munkáját egyszerűsítik le, hanem a munkavállalók jelentkezését is. Az automatikusan kitölthető jelentkezési űrlapok, a személyre szabott kommunikáció és a nyomon követhetőség pozitívabb benyomást kelt bennük.

Munkaügyi nyilvántartások

Ezen a területen, hagyományos módon rengeteg papír használódik el, ami már egy jelentős ok a digitális átalakulásra. A felhőalapú szoftverekkel elektronikus formában tarthatók nyilván és kezelhetőek a munkaügyi dokumentumok. Ráadásul még e-mailben sem kell őket elküldeni, hiszen a felhőben a dolgozók is hozzá tudnak férni a szabadságok vagy beosztások megtekintéséhez. A programokon keresztül intézhető a szabadságok kiadása, kimutatások készítése, stb.

Teljesítménymenedzsment

A digitalizált teljesítménymenedzsmenttel a dolgozók produktivitása korszerű technológiával mérhető fel. Egyéni és csapat szinten is nyomon követhető, hogyan teljesítenek munkájuk során a munkavállalók. Az ezekkel kapcsolatos információk lekérdezhetőek és közzétehetőek, valamint az aktuális álláspontot látva a dolgozók további célok elérése ösztönözhetők. A teljesítménymenedzsment programokkal megvizsgálható az is, hogy a vállalati célok eléréséhez ki milyen mértékben járult hozzá, és releváns adatokat kaphatunk a szükséges képzések megtervezéséhez is.

Szervezeti kommunikáció

Időtől és helytől függetlenül egy vállalati kommunikációs szoftver minden kétséget kizáróan teszi gördülékennyé a belső információáramlást. Megszűnhet a már hagyományosnak tekinthető e-mailezés hosszadalmas folyamata vagy az ebből fakadó hiányosságok. Sokkal gyorsabb, hatékonyabb a munkatársak közötti kommunikáció egy biztonságos csatornán keresztül. Minden üzenet időben jut el mindenkihez, hiszen a rendszer jelez, ha új aktivitás történik. Az információk archiválhatóak és visszakereshetőek. Így akár csökkenthető a fölöslegesnek bizonyuló meetingek száma is.

Kompetencia értékelés

Egy kompetencia értékelő szoftverrel sokkal könnyebben képet kaphatunk a potenciális jelöltek készségeiről és hiányosságairól. Ez segít kiválasztani az ideális munkaerőt, mivel a modulban előre meghatározható, hogy a pozíciókhoz milyen kompetenciákra van szükség. Akár különböző feladatok, egységek, elemek beállításával még pontosabb eredmény kapható az értékelés során.

Belső képzések

A szervezeti képzések az e-learning szoftvereknek köszönhetően teljesen elektronikussá válhatnak, felváltva ezzel a személyes oktatást. Így a kurzusok bármikor és bárhol megtarthatóak és elvégezhetőek. Akár személyre szabott tanulásra is van lehetőség. A tanulásmenedzsment-rendszerek (LMS) biztosítják a képzési anyagok elérhetőségét és a teljesítmények követhetőségét, értékelését. A résztvevők e-mailben értesülhetnek a képzési folyamat lépéseinek aktualitásáról.

Bérszámfejtés

A digitalizált bérszámfejtés produktívabb működését elősegítik a felhőalapú rendszerek, a mobilitás és a robotikus folyamatok automatizálása (RPA – Robotic Process Automation). Az RPA segítségül szolgálhat az adatok bevitelének és ellenőrzésének automatizálásában vagy az üzleti szabályok betartásában. A modern technológia csökkenti az emberi tévedés kockázatát és gondoskodik a pontos, törvényi szabályoknak megfelelő számításról. A bérszámfejtés a felhőnek köszönhetően nem helyhez kötött, bárhonnan elvégezhető. Így a határidőket is könnyebb betartani. Az adatok és a dokumentumok biztonságosan tárolhatóak és az esetleges csalás is könnyebben megállapítható.

Természetesen a lista nem teljes. Hiszen ahány ház, annyi szokás! Pontosabban, mivel minden szervezet más, ezért a HR területei is változóak. Azonban a digitalizáció szemszögéből főcél ugyanaz! A digitális iratrendszerrel, a felhőalapú adminisztrációs folyamattal, az irodai automatizálással a humán erőforrás naprakész, hatékony és 100%-ban papírmentes legyen.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!