Oldal kiválasztása

A túléléshez szembe kell nézni a technológia kihívásaival, és ha ezek megoldódnak, annál erősebb és felkészültebb lesz egy vállalat az újabb megpróbáltatásokkal szemben. Nem lesz más út, csakis digitálisan előre!

Az egyik legnagyobb kihívásnak számít, hogy a szervezetek leküzdjék azt a rugalmatlanságot, ami gátolja az innovatív megoldások bevezetését. Előbb-utóbb azonban a piaci környezet fejlődésének és a digitalizáció előretörésének hatására a vállalatok új ajtókat nyitnak meg a technológia fogadására.

Noha, ez a befogadó hozzáállás már egy hatalmas lépésnek számít a HR digitális átalakulásában, útközben felmerülhetnek más kihívások is, amelyeket meg kell oldani, és amelyeknek a kezelése rugalmasságot igényel a HR részéről. De lássuk, mivel is kell szembe nézni!

Digitális szervezeti kultúra kialakítása

Első és egyben a legfontosabb feladat! Ennek sikeres megteremtése adja a digitális átalakulás sava-borsát, ellenkező esetben alááshatja az egész folyamatot. A digitális kultúra kialakításával el kell érni azt, hogy létrejöjjön egy tudatosság mind a munkavállalók és mind a vezetőség körében. Ez megkönnyíti a további technológiai megoldások bevezetését, az együttműködés és az agilitás lehetőségét, valamint az innovációs kultúra fejlesztését is. Fontos, hogy a vállalati dolgozók ismerjék és tudják is használni a digitális eszközöket. Ehhez mindenki irányában tisztázni kell a célokat, lehetőséget biztosítani a készségek elsajátítására és újító javaslataik megosztására. Ebben a HR-nek nagy szerepe van.

Jelenlegi helyzet felmérése

Ez azért jelent kihívást, mert belső emberként nem mindig egyértelmű, hogy mi szorul digitalizálásra. Hiszen az eddig alkalmazott folyamatok és megoldások működtek. Igen ám! De nem mindegy, hogy ezek mennyi időt vesznek igénybe, hosszú távon mennyire kifizetődőek és hatékonyak. Helyzetfelmérés során olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint:

  • melyek azok a folyamatok, amelyeket digitalizálni kell
  • hogyan és milyen módon lehet ezeket technológiailag megoldani
  • hogyan tudnak ezzel egyszerűsödni a HR feladatai
  • összhangban van-e technológiai újítás az üzleti célokkal, meg tudja-e őket valósítani
  • megfelel-e az üzleti tevékenység szempontjából, stb.

Szakértelem hiánya

Nem tud megvalósulni a HR digitalizációja, ha nincs meg hozzá a megfelelő technológiai szakértelem. Ez egyik fő akadály. Kétségtelen, hogy a felhőalapú megoldások javarészt egyszerűen kezelhetőek és nagy értéket adnak, de ezek nem elegendőek. A digitális megoldásokat a HR minden területébe integrálni kell, ez pedig magabiztos tudást igényel. Ha házon belül nincs ilyen releváns személy, akkor megoldás lehet egy külsős szolgáltató segítségét igénybe venni.

Szervezeti struktúra

A digitális transzformáció nem csak a működési folyamatokat alakítja át, de hatással van a szervezeti struktúrára is. A folyamatok sikeres megvalósulásához irányításra van szükség, amire ki kell nevezni a megfelelő embereket. Kik alkalmasak erre? Megvannak-e hozzá a szükséges készségeik? Tudnak egy teljes folyamatot kézben tartani? Vagy az átalakulás menetét érdemes részfeladatokra bontani és így delegálni a dolgozóknak?

Sok kérdést felvet, azonban az átalakulás hatékonyságának és gyorsaságának elősegítése a vállalat erőforrásaiban elosztott feladatokban rejlik.

Munkavállalói visszautasítás csökkentése

A digitális átalakulás magában hordozza a munkavállalók negatív reakciójának kockázatát. Aki nem tud vagy nem akar alkalmazkodni az innovatív körülményekhez, az könnyen a felmondás útjára léphet. A dolgozókkal pont ezért kell világosan tisztázni a célokat, hogy miért van szükség a digitalizációra, hogy ők mire számíthatnak. Meg kell értetni velük, hogy ez egy folyamat, amihez idő kell, míg alkalmazkodni tudnak. Lehetőleg biztosítani kell számukra a megfelelő képzéseket, amellyel el tudják sajátítani a munkájukhoz szükséges digitális készségeket.

Nagy segítségre lehet, ha a képzések is elektronikus csatornákon zajlanak vagy a munkavállalói jutalmazás is digitálisan orientálódik. Ezek elősegíthetik a dolgozói élmény megteremtését, az innovációt és a jobb teljesítményt.

Meg kell említenünk a HR digitális transzformációjának még egy nagy kihívását. Az időt!

Ugyanis az említett kihívások megoldása időt igényel, ami a versenyszférában döntő jelentőséggel bír. Minél hamarabb kezdődik el az átalakulás, annál könnyebb lesz lépést tartani a folyamatosan fejlődő technológiai trendekkel, a megvalósításukkal és a nem utolsó sorban konkurenciával is. Ez egy olyan projekt, ami felkészíti a vállalatot a jövőre!

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!