Oldal kiválasztása

Az irodai munkák 83 százaléka elvégezhető jelen pillanatban programok segítségével egy 2016-os amerikai kutatás szerint. 25 millió ember munkahelyét veszik át gépek és programok a Forrester Research Found kutatóintézet tanulmánya alapján. Kell tartanunk attól, hogy a gépek a földönfutóvá tesznek minket, vagy kényelmesebbé válik az életünk a technológiától? Munkaügyesként, hogyan tudod megragadni a fejlődést?

Meg tudod számolni, hogy most hány programot és alkalmazást használsz mind a munkában mind otthon? Most gondolj vissza tíz évvel ez előttre. Biztos vagyok benne, hogy elképedtél mennyivel többet. Ha munkaügyi feladatokat nézzük akkor először egy kis füzetbe körmöltünk és írógéppel írtunk régen. Utána megérkeztek a számítógépek. Ma már mindenkinek szüksége van arra, hogy alapszinten kezeljen egy informatikai eszközt.

Ha a pc használat ki is maradt az okostelefonokkal egy jóval átláthatóbb készülék jött létre. Munkaügyesként vagy emberi erőforrással foglalkozó szakemberként legalább az excellel biztosan közelebbi ismeretséget kötöttél. Gondolj bele, hogy amit ma természetesnek veszünk az pár éve még álom volt. Most olyan szédítő távlatok nyílnak, amelyek egyeseket félelemmel míg másokat örömmel töltenek el.

A világ technológiai iparának szakértői szerint a hétköznapi ,,robotikus” vagy ismétlődő egyszerűbb munkáink gyakorlatilag kiválthatók egy egyszerűbb automatizált programmal is. A robotok az iparban szép csendben elfoglalják a gyártósori munkások helyét. Itthon még kevésbé érezzük ennek a hatását mert a fizetések jelen pillanatban alacsonyabbak, mint a robotok üzemeltetése, de fejletteb országokban ez már nincs így várhatóan a robotika költséghatékonyságával ez a folyamat hozzánk is begyűrűzik.

Most legyinthetsz, hogy majd meglátjuk de ami már most is kézzelfogható az alkalmazások, programok jelenléte, amely a munkádat elképzelhetetlenné teszi.

Sokan attól tartanak, hogy a filmekben látott módon fordul a kocka és a gépek átveszik az irányítást. Hiszen minden héten kapunk hírt arról, hogy egy okos algoritmus több százezer óra munkát váltott ki egy-egy cégnél. Vannak olyan területek, ahol pedig a programok nélkül már elképzelhetetlen lenne a munka. Joggal érezhetjük, hogy talán a mi állásunk is veszélybe kerülhet. De valóban így van ez?

Nos ez a félelem nem először járja át az embereket. Az ipari forradalom idején amikor a gépesített szövőszékek megjelentek a dolgozók sokasága állt be a ludditák soraiba és indultak el gépeket rombolni. Úgy látták ezáltal a munkahelyük megmarad. Azóta eltelt párszáz év de mégsem lehet kimutatni, hogy a mai világban a technológia miatt több lenne a munkanélküli.

Például igaz, hogy a gépírók eltűntek mert mindenkinek van számítógépe de a gépírás megmaradt. Igaz, hogy kevesebb szükség van patkoló kovácsra de az autóipar több millió munkahelyet teremt világszerte. A gépek és az informatika tehát vadi új munkahelyeket teremt de kétségtelenül el is vesz. Vagy inkább átalakít?

A szakértők szerint az olyan egyszerűbb munkák, amelyek nem igényelnek mélyebb tudást és sok ismétlődő elemből állnak valóban el fognak tűnni. Viszont most sem vagyunk állástalanok mert pár program gyorsabban kezeli a feladatainkat. Mi használjuk őket. Ez pedig páratlan lehetőség. Arra kell törekedni, hogy a szaktudás nőjön és mindenki tudja használni az eszközeinket.

Próbáld meg kiszámolni, hogy most azáltal, hogy telefonon emailban bárkit elérsz és írógép helyett szövegszerkesztőt használsz, hogy online felületeken tudsz bejelentést és kijelentést elvégezni, hogy bérszámfejtő programok segítik a munkád, hogy okos alkalmazások figyelmeztetnek mennyivel több hatékony munkát végzel, el mintha ezt húsz évvel ezelőtt tetted volna. Veszélyben van a munkád a programok miatt vagy csak eszközként használod őket? Ugye, hogy inkább könnyebb lett az életed.

De mit tartogat a jövő a munkaügyekben?

A robotok még messze vannak de Bill Gates adót vetne ki rájuk. A munkaügyi nyilvántartások vezetése ellenben lesújtóan a múltat idézi. Sokan vannak akik még papíron dolgoznak. Sokan hatalmas excel táblákkal zsonglőrködnek, mindezt úgy hogy ma már van lehetőség a korszerű munkaügyi nyilvántartó alkalmazásra. Az OLM Rendszer egy olyan professzionális munkaügyi nyilvántartó rendszer, amellyel minden munkaügyi kötelezettség ellátható. Teljesen felhőalapú ezáltal az adatok egy biztonságos szerveren tárolódnak és bárhonnan elérhető a felület, ahol van internet. Csak egy böngésző kell a gépre. Egy átlagos 100 fős cég esetén 260 órát foglalkoznak munkaügyekkel. Ebben a nyilvántartáson túl a beosztástervezés, szabadságkérvényezések is benne vannak.

Az OLM Rendszerrel ez akár 18 órára zsugorodhat ez a szám. Ez 10 ajándék nap és mindezt úgy, hogy a rendszer nem hibázik és figyel az összes munkaügyi szabály betartására. Egy ilyen rendszer használatával felszabadul egy egész vállalat.

Tehát a munkaügyek jövője már megérkezett. Segíti a munkádat és kényelmesebbé teszi az életed. Csak Te döntesz, hogy kihasználod-e a technológia adta lehetőséget.

Érdekel a Rendszer, visszahívást kérek
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*