Oldal kiválasztása

A felhőalapú szolgáltatás bár sokunk számára még javarészt új dolognak, idegen kifejezésnek tűnhet, valójában már nagyon is benne van a mindennapjainkban. Akár tudatosan vagy akár a tudtunk nélkül is használjuk ezt a technológiát, hiszen az internet adta lehetőségeket kihasználva – főként a munkánk során – szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzunk vele. Gondoljunk csak a Google Drive-ra, ami ma az egyik legismertebb és legelterjedtebb felhőalapú szolgáltatás adataink tárolására és megosztására.

Mi az a felhőalapú technológia és hogyan működik?

A felhő vagy más néven számítási felhő elnevezés az angol „Cloud” illetve „Computing Cloud” kifejezésekből ered. Egy olyan innovatív technológia, ami gyors és rugalmas megoldást jelent az adatok tárolására és kezelésére egy távoli szerveren, mely túlmutat a hagyományos számítástechnikai eszközök használatán.

Hétköznapi nyelven úgy fogalmazhatunk, hogy a képeinket, videóinkat vagy dokumentumainkat nem a számítógépünkön, laptopunkon, tabletünkön vagy egy hordozható adattárolón, pl. pendrive-on vagy külső merevlemezen tároljuk, hanem egy internetes szolgáltatás tárhelyére töltjük fel mindezt.

Minden ilyen felhő alapú technológia más-más elven működik, azonban legtöbbjük megegyezik abban, hogy böngésző alapúak, így felhasználóbarát módón az internet segítségével bármilyen asztali vagy mobil eszközről is elérhetőek.

A feltöltött adatainkat megoszthatjuk más személyekkel, titkosíthatjuk, szerkeszthetjük és törölhetjük az adott tárhelyről. Lehetőség van arra, hogy akár a munkánkhoz használt különböző szoftvereket, programokat tároljuk és fejlesszük is a felhőben.

Milyen előnyökkel rendelkezik egy felhőalapú szolgáltatás?

A felhőalapú technológia számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Legyen szó akár magánszemélyi, akár vállalati szintű felhasználásról, a felhő nagyban hozzájárul a számítástechnikai, informatikai munka megkönnyítéséhez, gyors és kényelmessé tételéhez.

Takarékos

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy költséget takarít meg. A felhőalapú szolgáltatás igénybevételével nincs szükség olyan technikai infrastruktúra beruházására, mint az adattárolók, az ezekhez szükséges tápegységek és kábelek megvétele, szükség esetén

Alacsony karbantartási igény

A felhő szolgáltatások esetén nem igényel külön szakembert az eszközök frissítése vagy beüzemelése, illetve a szoftverek telepítése. Ezért az felhasználók számára nincs külön szükség informatikai karbantartásra a szolgáltatás igénybevételéhez.

A szerveren felmerülő probléma megoldását és a szükséges frissítést a szolgáltatást nyújtó cég végzi, így a felhasználónak ezzel sem kell foglalkoznia, nem gátolja a munkavégzésben, hiszen szinte észrevétlenül történik az egész.

OLM Rendszer és a felhőalapú technológia

Az OLM Rendszer esetében nincs szükség külön program telepítésére, hogy a bonyolult munkaügyi számításokat elvégezze. Ezt cégünk felhőalapú technológiával számítja ki Ön helyett, ezért ez nem lassítja az Ön gépét, ezzel együtt más munkafolyamatokat, így hatékonyan segíti a cégének működését.

Személyre szabott

Mivel a felhő szerverek rendkívül széles körben skálázhatóak, méretezhetőek, ezért lehetőségünk van csak annyi tárhely felhasználására, amennyire szükségünk van. Akár idényjelleggel is igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást, amikor szükségünk van rá. Csak azt a mennyiségű tárhelyet kell fizetnünk, amennyit felhasználunk, nincs túlfizetés, nem lépnek fel plusz kiadások, így tervezhető költségvetést tesz lehetővé. Néhány felhőalapú szolgáltatás egy bizonyos mennyiségű gigabyte tárhelyet ingyen biztosít a felhasználónak.

Biztonságos

A felhő alapú technológia biztonságos. Az ilyen szolgáltatást nyújtó üzemeltetők kötelessége, hogy adatainkat ne csak megfelelően tárolják, de biztonságosan védjék, hogy azok ne kerüljenek ki harmadik félhez, ne vesszenek el és ne legyenek egy esetleges cybertámadás áldozatai. Az ide feltöltött adataink nagyobb biztonságot élveznek a hagyományos tárolással szemben olyan tekintetben, hogy egy külső adathordozó vagy a számítógép meghibásodása esetén sem vesznek el. Kiküszöbölhető az is, hogy például egy fontos információkat tartalmazó pendrive elvesztése illetéktelen személyhez kerüljön.

Bárhonnan elérhető adatok

Rendkívül gyors, hatékony és széleskörű munkavégzést biztosít, hiszen egy adott cégben minden dolgozó helytől függetlenül könnyen és egyszerűen hozzáférhet a szükséges adatokhoz. A felhőalapú technológia lehetővé teszi, hogy a fájlokat megosszuk egymással illetve, hogy egy bizonyos projekten több ember is egyszerre dolgozhasson, így nem kell mindenkinek külön munkát végeznie, majd a végén összesíteni azokat. Mindössze internet kapcsolatra van szükség.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Ezzel a tulajdonságával időt takarít meg a vállalkozások számára. Az internettel együtt lehetővé tette, hogy bizonyos munkaköröket – amelyekhez nincs szükség személyes részvételre – home office jelleggel, távmunkaként lehessen végezni.

Milyen hátrányai vannak, illetve milyen félelmeket táplálnak a ‘felhővel’ kapcsolatban a felhasználók?

A sok pozitívum mellett a potenciális felhasználók körében felüti a fejét az az aggály, hogy vajon mennyire biztonságos egy ilyen szerveren tárolni az adataikat? A félelem jogos, hiszen nem látjuk, és nem tudjuk, hogy kik kezelik ezeket a szolgáltatásokat, valóban megbízhatunk-e bennük és vajon nem használják-e fel illetéktelen célra?

Egy felhőszolgáltató, mint adatfeldolgozó alapfeladata az adatok tárolása, feldolgozása, melynek jogait az adatkezelő, vagyis a felhasználó határozza meg a szolgáltató számára, ezért ezekért az utasításokért a felhasználó tartozik felelősséggel.

GDPR és felhőalapú technológia

Az adatfeldolgozó felelősségét az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Infotörvény) 2011. évi CXII. mondja ki, mely szerint a szerverére feltöltött adatok feldolgozásáról, kezeléséről nem hozhat döntést, saját célra nem használhatja fel, csakis a felhasználó engedélye szerint rendelkezhet vele. Az adatkezelésekkel kapcsolatban a 2016. április 27-i (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a GDPR rendelet) 2018. július 26-án hatályba lépett módosításait is figyelembe kell venni.×Figyelmeztetés elutasítása.

Egy katasztrófa esetére is felkészülve, sok felhő szolgáltatás tükörszervereken is tárolja az adatokat, hogy ne vesszenek el. Ezek biztonsági tanúsítványokkal ellátott és adatbiztonsági protokollnak megfelelő szerverek, melyek védelmet biztosítanak az adatszivárgás ellen.

Adatbiztonsági tippünk:

Bármilyen felhőalapú szolgáltatást is vegyünk igénybe, fontos, hogy megfelelő erősségű jelszót használjunk. Lehetőleg olyat válasszunk, amit sehol máshol nem használunk és szükség esetén akár gyakran cseréljük. Még nagyobb biztonságot nyújt a kétlépcsős azonosítás, mely a beírt jelszót követően még küld egy egyedi kódot a felhasználónak, így biztosan csak ő tud belépni a felhőbe. Ezt az azonosítást már nagyon sok szolgáltató alkalmazza a felhasználók biztonsága érdekében.

Cégünk, az OLM Rendszer is egy frankfurti biztonságos szerveren működik, így nyújtunk védelmet az adatok megőrzésére. Ez a szerver is mint a legtöbb vállalati alkalmazásoknak kínált szerverek pedig komoly, több ezer pontos biztonsági szabványoknak felelnek meg amelyek garantálják az adatok biztonságát.

A felhőalapú technológia egyetlen hátránya, hogy az internet kiesése elérhetetlenné teszi az adatainkat, azonban ez kiküszöbölhető a mobilinternet használatával, bár van olyan szerver, ami internet nélkül is elérhető.

Hol találkozhat a mindennapokban a felhőalapú technológiákkal?

A piacon már számos felhőalapú technológia, szolgáltatás áll a rendelkezésünkre. Az ár-érték arány, a szükséges tárhely mennyiség, az nyújtott szolgáltatások választéka szerint sok szerver közül választhatjuk ki az igényeinknek megfelelőt.

A teljesség igénye nélkül nézzük a legelterjedtebb és a legismertebb felhő szolgáltatásokat, amelyek ingyenesen is használhatóak. Egy-két felhő biztos ismerős lesz, hiszen valószínűleg már Ön is találkozott velük, esetleg használja is valamelyiket.

Google Drive

Az egyik leggyakoribb a Google felhője, mely magába foglalja a Google Drive-ot. Ez 15 GB tárhelyet ad ingyen a felhasználónak és olyan további Google alkalmazások kapcsolódnak hozzá, mint a Google Play-filmek, Zene, Google Fotók, Térkép, stb. Ha létrehozunk egy gmail-es e-mail címet, automatikusan hozzárendelődnek ezek a plusz szolgáltatások.

Microsoft OneDrive

A Microsoft OneDrive ingyenesen 5 GB-ot ad, ami természetesen tovább bővíthető igény szerint. A fájlokat SSL protokoll védi.

Dropbox

A Dropbox ingyenes tárhelye 2 GB. Olyan rendszereken érhető el, mint például a Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, BlackBerry OS, illetve a böngészőt használva van még lehetőség igénybe venni. A legszélesebb körben elfogadott szabványoknak és előírásoknak megfelelően, mint az ISO 27001 és a SOC 1, 2 és 3. biztosítják adataink védelmét.

iCloud

Az Apple iCloud szintén 5 GB tárhelyet nyújt ingyenesen. Ez az Apple saját tárhely szolgáltatása, ami főleg a Mac OS X és iOS operációs rendszer használói számára érhetőek el.

Természetesen mindegyik felhő tárhely a szükséges mennyiségben bővíthető. Az említett szolgáltatásokon kívül javarészt mindegyik tartalmaz vállalati, magánszemélyi vagy családi csomagot és mindegyik rendelkezik a megfelelő adatvédelmi tanúsítvánnyal.

Mi a felhőalapú technológia jövője?

A felhőalapú technológia egyre nagyobb teret hódít mind a vállalkozások és mind a magánszemélyek körében. Világviszonylatban tekintve a legnagyobb arányban nyugaton használják az elektronikus adattárolást, mivel felismerték a felhőben rejlő pozitív előnyöket, amelyet egy cég számára nyújthat. Európában Dánia, Finnország és Svédország vezetik a rangsort, Magyarország pedig a középmezőnyben helyezkedik el a szoftveralapú adatkezelés területén. (Forrás: Eurostat 2018. felmérés)

Néhány példa a felhőalapú technológia százalékos megoszlásáról a világban:

  • EU összesen 26% 26%
  • Finnország 65% 65%
  • Egyesült Királyság 41% 41%
  • Németország 22% 22%
  • Magyarország 18% 18%
  • Bulgária 8% 8%

Hazánkban a vállalkozások csupán kb. 20-30%-a alkalmazza a felhő szolgáltatásokat adataik tárolására, megosztására. Ez leginkább az irodai munkában fellelhető, mert lehetővé teszi a gyors információáramlást és a távoli hozzáférést, ami rendkívüli gyors és rugalmas munkavégzést eredményez.

A cégek nagyobb része viszont még mindig a hagyományos technológiát részesíti előnyben, de mindezzel ellentétben a felhő alapú szerverek használata növekvő tendenciát mutat.

Felmérések szerint 2020-ra ugrásszerűen megemelkedik majd a távoli adattárolás technológiája a vállalati informatikában, ahol nem mellesleg kulcsfontosságú szerepet tölt be. Mivel az egyre növekvő adathalmaz standard tárolása súlyos költségeket és komoly kihívást jelenthet egy-egy cég számára, ezért ez a szolgáltatás a skálázhatóságának és a könnyű kezelhetőségének köszönhetően jelentős segítséget nyújt. Akár 20%-kal is megnövelheti a cégek teljesítményét és hatékonyabb működését, mindemellett pedig gazdaságos megoldást jelent.

Összefoglalva

Összességében nézve a vállalkozások nyitottak a felhő alapú technológia iránt, de a vele szemben támasztott bizalmatlanság és a megfelelő információ hiánya gátat szab az efféle számítástechnikai infrastruktúra alkalmazásának. Ennek pozitív változásához az ezzel kapcsolatos képzések és tanácsadások nagyban hozzájárulnának, amely a felhasználás megnövekedését eredményezné.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!