Oldal kiválasztása

Hatással van a munkánkra, a közlekedésünkre, társadalmi életünkre, de arra is, hogyan készülnek a termékek, miként maradnak életképesek a vállalatok. A negyedik ipari forradalom nagyban különbözik az első három forradalomtól, melynek lényege a technológia nagy ívű fejlődése.

Ez egyrészről jó lehetőségeket rejt magában, mert javítja az üzleti életet, a szervezetek hatékonyságát és emberek milliárdjainak mindennapjait, sőt tárgyakat köt össze az internet segítségével. Másrészről kockázatot jelent, hogy a cégek és az emberek nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a legújabb technológiákhoz, mint ahogy az halad előre.

Ebben a 3 részes cikksorozatunkban az Ipar 4.0 a társadalomra és szervezetekre, humánerőforrás menedzsmentre és a munkaerőpiacra, és az oktatásra gyakorolt hatását járjuk körbe. Megnézzük, hogy hogyan befolyásolja az említett területeket, és hogy mi várható a jövőben. De először is lássuk, mi a negyedik ipari forradalom és milyen eszközökkel befolyásolja az életünket?

Ismerd meg az Ipar 4.0 hatását OLM Rendszer

Mi az Ipar 4.0?

A negyedik ipari forradalom egy jelenleg is zajló globális folyamat, melynek lényege, hogy a gépek, a tárgyak és a gazdaság egyetlen nagy információs hálózatban összpontosulnak. Alapját az adatok és a digitalizáció jelenti. Olyan folyamatokat foglal magába, amelyben egy értéklánc mentén a technológiai eszközök önállóan kommunikálnak egymással és képesek döntéseket hozni. Ez olyan kiber-fizikai rendszereket jelent, mint a tárgyak internete (IoT) vagy a rendszerek internete (IoS), melynek a mindennapi életben történő integrálása robbanásszerű változásokat idéz elő.

Az Ipar 4.0. eszköze a számítógép, amit a digitalizációs lehetőségek kihasználásával a különböző fizikai (társadalmi, gazdasági) folyamatokat egy magasabb, „okosabb” szintre emeli, a fizikai korlátokat lebontva és egy új értéket teremtve ezzel.

Az negyedik ipari forradalom az digitális technológia és automatizálás olyan új trendjeit, eszközeit öleli fel, amelyek ötvözik a fizikai, a biológiai és a digitális világot, mint:

 • a bio- és nanotechnológia
 • az önvezető járművek
 • intelligens robotok
 • mesterséges intelligencia
 • tárgyak internete (IoT)
 • rendszerek internete (SoT)
 • Big Data
 • felhőalapú technológia
 • 3D nyomtatás
 • robotizáció.
Ipar 4.0 digitalizáció és autómatizáció OLM Rendszer

Hogyan befolyásolja a minden napokat és az üzleti életet?

A digitális forradalomban a szervezeteknek is jelentős szerepük van abban, hogy az Ipar 4.0 miként befolyásolja a társadalmat. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ma már szinte minden nagyobb élelmiszerláncnak vagy banknak van online mobil alkalmazása, amelyeken keresztül gyorsan és kényelmesen elintézhetjük a számlák kifizetését vagy akár egy bevásárlást is.

Az okostelefonok és a közösségi oldalak előretörésével a közvetlen interakció csökken, azonban bárhol és bármikor kapcsolatba léphetünk egymással chaten vagy videós beszélgetésben, mely által eltűnnek a távolságok az emberek között.
Most már ugyanez igaz a sportra is. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő e-sport fizikai határok nélkül tud csapatokat kovácsolni. A digitális platformú játékok a sportot egy teljesen új aspektusba helyezik. A korábban szabadidő eltöltésére szolgáló kedvtelés, ma már komoly versenyeken való megmérettetésben valósulnak meg, egyre nagyobb követőtáborral.

A társadalmon túl a negyedik ipari forradalom az eszközeivel megváltoztatja az üzlet működésének és menedzsmentjének szinte minden területét is. A fejlett technológiáknak köszönhetően a vállalatok pontosabb adatok birtokában relevánsabb döntéseket tudnak hozni. Azonban az Ipar 4.0 előnyeit leginkább a fejlett országok tudják kihasználni, amelyek új potenciálokat és lehetőségeket rejtenek magukban. Ezekre az újításokra a vállalatoknak fel kell készülniük. Ahhoz, hogy versenyben maradjanak a konkurenciával szemben és felzárkózzanak a negyedik ipari forradalomhoz, a cégeknek digitális stratégiára és tudás alapú szervezeti kultúrára van szükségük. Meglehetősen fontos továbbá, hogy innovációra és változásra nyitottak, rugalmasak legyenek, és magasan képzett munkavállalókat alkalmazzanak.

A robotizáció és az automatizáció az emberi képességek határain túl is képes a hibátlan termékgyártás kivitelezésére. Mindez gyorsítja, tökéletesíti a folyamatokat és a piaci igények változásaihoz igazodva fokozódik a gyártás hatékonysága is. Rugalmasabban, gyorsabban, termelékenyebben és magasabb minőségen állíthatóak elő a különféle termékek. A fejlett online kommunikációs és technológiai fejlettséggel pedig megvalósulhat a globális, fizikai határokon átívelő termelés és olyan piacokhoz is hozzáférnek a vállalatok, amit a hagyományos üzleti modellekkel képtelenek lennének elérni. Ezek ösztönzik a jelen és jövő vállalkozásait az innovációra, a fogyasztói igényekre való gyors reagálásra.

Ipar 4.0 roborizáció OLM Rendszer

Miben változtatja meg a negyedik ipari forradalom a vállalatokat?

A vállalatoknak olyan technológiába kell fektetniük, ami a működésüket szolgálja, annak függvényében, hogy mi a céljuk, mit szeretnének elérni. A digitális transzformáció, a technológia bevezetése hatással van a szervezet minden aspektusára, a működési folyamatoktól kezdve egészen a fogyasztóig, amelynek eredményeként kialakul:

 • a tömegtermelés helyett fogyasztói igényekre szabott termékek/szolgáltatások,
 • a speciális termékek ipari volumenű gyártása helyett költséghatékony és rugalmas előállításra képes intelligens termelés,
 • az előre meghatározott, terv szerinti gyártás helyett a fogyasztói igények változásán alapú dinamikus előállítás,
 • a költségek minimalizálása helyett profit maximalizálás,
 • a hagyományos munkabeosztás helyett a rugalmas munkaszervezés.
Ipar 4.0 szolgaltatas OLM Rendszer

Milyen előnyei vannak az Ipar 4.0-nak?

A legkézenfekvőbb megoldás, az előnyök kiaknázására, ha alkalmazkodunk a körülményekhez és megtanulunk együttműködni a technológiai eszközökkel, szem előtt tartva a stratégiai céljainkat. A negyedik ipari forradalomban történő helytállás során megtapasztalható:

 • Az erőforrások optimálisabb kihasználása és jobb kezelése, valamint magasabb szintű és nagyobb termelékenység
 • Valós idejű információkon alapuló eredményes döntéshozatal
 • Termelési és működési folyamatok optimalizálása és integrálása
 • Rugalmasság növelése a tömegtermelés és a valós idejű személyre szabott gyártás érdekében
 • Közvetlen és globális kommunikáció a vállalatok és az ügyfelek között
 • Ügyféligények tisztább és pontosabb megértése
 • Időhatékonyság a termékek tervezésétől a gyártáson keresztül egészen az értékesítésig
 • A termelési folyamatok és a gyártás során keletkezett hibák minimalizálása, köszönhetően a virtuális tesztelési lehetőségeknek és a gyártás optimalizálásának
Ipar 4.0 elony OLM Rendszer

Sokkal nagyobb kihívást jelent a korábban létrejött vállalkozásoknak digitálisan alkalmazkodniuk, mint azoknak, akik már ebben a forradalmi korszakban alakultak meg. Az innovatív technológiai lehetőségek és megoldások versenyhelyzetbe hozhatják a kis- és középvállalkozásokat a nagyvállalatokkal szemben. Új munkahelyeket teremtenek, a meglévő piaci helyzetüket képesek lehetnek megszilárdítani, növelni és újakat megszerezni. És nem utolsó sorban sokkal gyorsabban reagálhatnak egy esetleges krízisre.

A ma betöltött munkakörök rendszerint átrendeződnek vagy megszűnnek. Egyes szerepek eltűnnek, mások pedig megváltoznak, fejlődnek. Ezek a változások állandó tanulást és továbbképzést igényelnek, mert csak így lehet a technológiai előrehaladással lépést tartani. Azonban amellett, hogy az automatizáció sok munkakört zár be az emberek előtt, számos új lehetőségnek is ajtót nyit.

A következő cikkünkben kitérünk arra, hogy fogja a 4. ipari forradalom forradalmasítani a munkaerőpiacot és a humánerőforrás menedzsmentet. Mik lesznek ezen a területen azok az általános elvárások, amik jelenleg még csak kísérleti vagy gondolati síkon léteznek?

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!