Oldal kiválasztása

Akik a jövőben fognak munkát vállalni, azoknak magas szintű technológiai tudással kell rendelkezniük. Ennél is lényegesebb, hogy tudják, az Ipar 4.0 vívmányait mikor és hol kell alkalmazni, birtokában legyenek a technológiai eszközök használatához kapcsolatos ismeretekkel. Fontos tényező az is, hogy mennyire tudnak előrelátó módon gondolkodni, hogyan tudnak felkészülni a digitális világ kihívásaira. Várhatóan nagy problémát fog jelenteni a munkahelyek által elvárt készségek hiánya.

A cikksorozatunk 3. részében górcső alá vesszük, hogyan az oktatási rendszer és hogyan készülhetnek fel a tanulók a jövő munkaerő piaci kihívásaira.

A negyedik ipari forradalom nem csak a gazdaságban, de az edukációs rendszerben is egyre szélesebb körben van jelen. Az intézményeknek akklimatizálódni kell a digitális korszak elvárásaihoz. Le kell vetniük a tradicionális köntöst, hogy lehetőséget tudjanak teremteni a tanulók számára, hogy elsajátíthassák a munkahelyek által támasztott kompetenciákat.

Az Ipar 4.0 hatására a mérnöki és az informatikai tudásnak a jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz. Ahogy a digitalizáció, a technológia szinte fénysebességgel fejlődik, a mai szakértelem holnapra már elavult lehet. Ezért a piacképes tudáshoz folyamatos készségfejlesztés szükséges.

Ipar 4.0 mérnök és informatikai fejlődés OLM Rendszer

Ebben, a mesterségesen intelligens világban viszonylag egyszerűbb dolga van az ebbe beleszületett Y és Z generációnak, mint elődeiknek. Azonban az ő tudásukat is segíteni kell fejleszteni, melynek biztosítása nem csak az oktatási intézmények feladata, hanem a vállalatoknak is javasolt szervezeten belüli oktatást lehetővé tenni a munkavállalók számára.

Az oktatási rendszernek, a pedagógusoknak nagy kihívást jelent, hogy a fiatal generációt olyan piacképes tudással ruházza fel, olyan szakmákra készítse fel, ami ma még nem is létezik. További nehézséget jelent, hogy a tanároknak ugyanúgy el kell sajátítania a megfelelő digitális tudást. Folyamatosan újabbnál újabb munkakörök, technológiák, eszközök és trendek jönnek létre, amivel az oktatásnak is fel kel vennie a versenyt, új képességeket igényel, amihez állandó tudásfejlesztés szükséges. Ez magába foglalja az élethosszig tartó tanulást.

Azonban nem csak digitális és szakmai tudásra van szükség, de a negyedik ipari forradalomban rendkívül fontos a proaktivitás, a problémamegoldó képesség, a nyelvtudás és a magabiztosság is. A jövő vezetőinek olyan komplex készségekkel kell rendelkeznie, amellyel képesek alkalmazkodni az Ipar 4.0 követelményeihez és ki tudják használni annak előnyeit. Egyszerre kell jó gondolkodónak, innovátornak, kommunikátornak és kritikusnak lenniük, hiszen a technológia által generált megpróbáltatásokat tudniuk kell kezelni.

Ipar 4.0 és a digitalizáció hatása az oktatásban OLM Rendszer

Milyen irányba halad az oktatás?

A negyedik ipari forradalom alapjaiban formálhatja át az oktatási rendszert. A hagyományos módon történő oktatás nem fogja tudni felvenni a versenyt a digitális társadalmi és gazdasági elvárásokkal szemben. A koronavírus időszakában is megtapasztalhattuk a modern korral való haladás jelentőségét, hogy a digitalizáció nem csak a tanulók jövőjét támogatja, de segít megoldani egy-egy kritikus helyzetet az oktatásban is.

Az óvodákban és iskolákban is megjelent IKT eszközökkel (tablet, interaktív tábla és asztal, válaszadó rendszer, különböző applikációk, digitális zsúrkocsi, laptop, e-book olvasó, stb.) a gyerekek már 3-5 éves korban elkezdhetik elsajátítani a digitális tudás alapjait, folytatva az iskolai tanulmányaik során, felkészülve ezzel a negyedik ipari forradalom által támasztott igényekre.

Ezen túlmenően a valódi tapasztalatszerzésen alapuló, digitális technológiát alkalmazó és a személyes igényeket, képességek fejlesztését előtérbe helyező oktatási rendszer lehet a megoldás. Ez lehetővé teszi a generációk piacképessé való kinevelését a jövő munkaköreihez az egyén és a technológia alapú tanulással. A megszokott oktatással ellentétben ez az új szemlélet teljesen más megvilágításba hozza a tanítás mikéntjét, melynek központjában az életre való sikeres felkészülés áll!

Oktatás helytől és időtől függetlenül

A technológiai fejlődésnek és az interaktív tanulási eszközöknek köszönhetően, a diákoknak lehetősége van arra, hogy elméleti tudásukat bárhol és bármikor fejlesszék. Nincsenek fix időhöz és épülethez kötve. Természetesen, egy adott gyakorlati tudás megszerzése már nem biztos, hogy kivitelezhető pl. otthonról.

Személyre szabott tanulás

A tanulók szoftver segítségével képességeiknek megfelelően, személyre szabottan tudnak tanulni. Saját tempójukban haladhatnak, nem kell felvenni a ritmust más diákokkal. A tanárok a szoftverekből kinyert teljesítmény adatok alapján megtudhatják, hogy a diák mely tantárgyakban erősebb és melyekben van szüksége több segítségre, foglalkozásra.

}

Rugalmas tanulás

Az Ipar 4.0 nem ragaszkodik a hagyományos, egységes oktatási modellhez. Lehetővé teszi a rugalmas tanulást, ami szoftvereken keresztül online módon juttat információkat a tanároknak. Ez alapján tudják mérni és követni a diákok teljesítményét és fejlődését. Így minden diáknak egyéni segítséget tudnak nyújtani, nagyobb hangsúlyt fektetve azokra a területekre, amelyekben gyengébbek.

Projekt alapú tanulás

Projekt alapú tanulással a hallgatók felkészülhetnek a jövő kihívásaira. Javíthatják és fejleszthetik problémamegoldó és időgazdálkodó képességeiket, megtanulhatnak csapatban együttműködni és megoldás orientáltan gondolkodni. A papír alapú tudásfelmérés helyett, a megszerzett ismereteiket egy igazi projektben próbálhatják ki.

Adatok értelmezése

Ahhoz, hogy az iskolapadból kilépő diákok helyt tudjanak állni a digitális munkaerőpiacon, képesnek kell lenniük reagálni az új forradalom globális szükségleteire. Ez meghatározóan az adatok gyűjtésében, kezelésében, feldolgozásában és értelmezésében rejlik.

Vizsgák helyett folyamatos fejlesztés

A megszerzett tudás vizsgával való felmérése nem lesz sokáig életképes. A diákok hamar elfelejtik az információkat. Ehelyett az ismereteiket az teljes oktatási időszakot figyelembe véve értékelik. Ezen kívül a tanulóktól elvárhatják, hogy a tudásukat folyamatosan egy projektbe vagy gyakorlatba ültessék át. Ez hozzájárul ahhoz, gyakorlati szinten is elmélyítsék tudásukat és az iskolából kikerülve piacképessé váljanak.

i

Tantervkészítés diákokkal

A tanulók bevonásával olyan, mindenre kiterjedő tanterv alakítható ki, ami hatással van a diákok érdeklődésére és elköteleződésére. A korszerű és a jövőorientált tanterv nagyon hasznosnak fog bizonyulni az edukációban a diákok számára.

Tanár helyett mentor

Jelenleg a tanárok a tudást adják át a diákoknak. Az Oktatás 4.0 lehetővé teszi, hogy a tanárok mentor szerepben szülessenek újjá, ezáltal segítve a diákokat a tanulás és a fejlődés új folyamatában. Így sokkal jobb teljesítményre tehetnek szert és felkészültebben lépik át a jövő kapuját.

 A jelenlegi oktatási rendszert – melynek lényege inkább a minél nagyobb lexikális tudás felhalmozás és vizsgákon történő pontosabb visszaadása – idővel hazánkban is felválthatja az olyan piacképes, gyakorlati tudás, amely a több irányból történő megvizsgáláson, logikus következtetésen és a problémamegoldáson fog alapulni. Így a jövő munkahelyeire olyan munkaerő nevelődhet ki, akik képesek alkalmazkodni, megújulni és a szükséges tudás megszerzése érdekében élethosszig tanulni.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!