Oldal kiválasztása

A Nemzetközi Nőnap alkalmából köszöntjük a hölgyeket! Ezen a jeles napon szeretnénk kifejezni, megbecsülésünket és hálánkat, hiszen nélkülük az életünk a társadalom, a világ egy magányos és kies színtér lenne. Március 08. remek alkalom a -köszöntés mellett-, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy bár sokat tettünk az egyenjogúságért de bőven van teendő, hogy a nők helyzete javuljon, különösen ebben a nehéz időszakban.

A koronavírus által keltett helyzet mindenki számára nehéz és rávilágított arra, hogy az egyenlőtlenségek ebben az időszakban tovább fokozódtak. A Friedrich-Ebert-Stiftung Alapítvány által készített kutatásban azt vizsgálták, hogy az egyenlőtlenségek hogyan alakultak a Covid helyzet alatt.

Egyenlőtlenségek

Az eredmények alapján a nők átlagosan 4,2%-al többet kényszerültek fizetett vagy fizetetlen szabadságra. A 8. általánossal rendelkezők körében ez 10% mértékű volt. Miért érdekes ez? Mert sok esetben a hagyományos elvárások mentén még a hölgyeké minden családdal kapcsolatos teendő és szerep ráadásul átlagban még mindig kevesebb bérezésért. Ezen lehet változtatni!

Minden nap legyen nőnap

A virágcsokor mellett sokat segíthetünk a hölgyeknek férfiként, ha részt veszünk a ’láthatatlan munkában’ azaz a háztartással kapcsolatos teendőkben hiszen itt is aránytalanságok mutatkoznak. A munkahelyen az életben pedig rengeteg hátrányos megkülönböztetés és sztereotípia áldozatai a nők. Ezért kedves férfitársaimat arra kérem, hogy azt a tiszteletet és megbecsülést, amelyet ma éreznek és mutatnak ki egy szál virágban azt az év minden napján fejezzék ki!

Munkaadóként

A másik fontos lépés a nőkért, ha a törvényalkotók, szakszervezetek, munkaadók meghallgatják a nők kívánságait hiszen a kutatásból kiderült, hogy a legnagyobb segítségnek a rugalmas munkaidőt jelölték meg a hölgyek mindegy 75%-ban. Egy kis szervezéssel ez a kérés könnyedén megvalósítható. Bízom benne, hogy eljut az üzenet és sikerül minél több helyen biztosítani ezt a kérést, hiszen hatalmas előrelépés lenne a nők helyzetében, hogy könnyítsük a nők helyzetét hiszen ezer fronton állnak helyt.

Köszönet

Kívánok boldog nőnapot minden hölgynek a Fórumok és az OLM Rendszer csapata nevében is! Kívánok nekik egyenlő feltételeket és megbecsülést! Ezen a napon az ünneplés mellett gondoljuk át közösen, hogy mit tehetnénk azért, hogy otthon a munkahelyen és az életünkben is jobb legyen a nők helyzete. Ha pedig megvan akkor tegyük is meg!

Erzse Tibor,

ügyvezető igazgató, OLM Rendszer