Oldal kiválasztása

Ez az opció igen gyakori megoldásként szerepel a cégek életében. Mivel az alkalmazottak munkaidejének papíralapú nyilvántartását egyre inkább felváltja az elektronikus úton történő adatrögzítés, ezért a vállalatoknak szükségük van egy jó nyilvántartó programra, hiszen ők is felfedezik a digitális módszerben rejlő pozitív lehetőségeket. Az állandó papírozás helyett egy-két kattintás teszi egyszerűbbé a munka ezen részét. Legegyszerűbb megoldásnak a saját fejlesztés tűnik, hiszen mi kell hozzá? Csupán egy jó fejlesztő, aki összerakja az adott cégre szabottan a megfelelő szoftvert. Ez elméletileg könnyen kivitelezhetőnek is tűnik, de!

Ebben a bejegyzésben a következőkről lesz szó:

-Mivel jár a fejlesztés

-A fejlesztés költsége

-A már kifejlesztett program előnyei

Hadd tegyek fel Önnek egy egyszerű kérdést: tudja-e, hogy pontosan mivel jár egy elektronikus munkaidő nyilvántartó program kifejlesztése? Még a szakemberek számára is tartogat néha mellbevágó meglepetéseket, amire még csak nem is gondolnak.

Most egy percre képzelje el, hogy Ön megbíz egy programozó fejlesztő céget azzal a feladattal, hogy hozzon létre egy minden területre kiterjedő munkaidő nyilvántartót a vállalkozása számára.
Az adott cég egy kalkulációt készít az fejlesztési időre. A munka elkezdődik, majd jönnek az előre nem látható, rejtett akadályok, ami miatt a projekt kifejlesztése hónapokról több évre nyúlik ki. Ez arányosan növeli a költségeit is.

A díja immár több száz millió forintra rúg, ami jóval meghaladja az erre fordítani kívánt összeget, hiszen minden ilyen célszoftver fejlesztéséhez erőforrásokra van szükség, ami szintén pénzbe kerül. A kifejlesztés után az alkalmazást még tesztelni kell, ami szintén időt igényel. Hosszú idő után végre átadják Önnek a kész programot, azonban a nehezen kezelhető modulok miatt szinte használhatatlan, ezért egy sima excell táblázat, de még a papíralapú nyilvántartás is kézenfekvőbb megoldásnak bizonyul. Oda a pénz és van egy alig használható programja. Nem hangzik valami jól, igaz?

Nos! Nem titok, hogy egy-egy ilyen saját fejlesztés vészesen nagy kockázattal járhat. Buktatók sorai teszik lehetetlenné az adott program megvalósulását vagy használatát. Számos olyan kudarcról tudunk, ami jelentős anyagi veszteséget okozott cégeknek csupán azért, mert a „mi majd kifejlesztjük magunknak” alapon gondolkodtak és ugrottak fejest a mély vízbe.

Sokszor egy program kifejlesztése meghaladja a becsült idő mértékét és évekig eltart, de a szoftver előre nem látott okok miatt még így sem készül el teljesen. Ezért nagy összeg árán van egy félkész alkalmazásunk, ami hibákkal rendelkezik és nehezen használható. Ráadásul a gyakorlati használat használatból fakadó problémák csak később fognak igazán előjönni, aminek korrigálásához újabb fejlesztések van szükség. Persze mindez újabb idő és pénz.

Az sem ritka, hogy olyan specifikus feladatról van szó, amit a fejlesztő nem tud teljesíteni, így hát hiába minden erőlködés, a program egyszerűen kivitelezhetetlen. Bizonyos esetekben azonban hiába van meg a programozói tudás a projekt megvalósításához, ha hiányzik a szakértelem az adott célterület kielégítéséhez. Hogy használható és megfelelő szoftvert lehessen kifejleszteni, ahhoz elengedhetetlen, hogy a szakmához tartozó ismeret rendelkezésre álljon, amit csak sok hiba árán lehet megszerezni.

Bármilyen összetettebb programozás, fejlesztés mögött projektvezetők, fejlesztők, coderek és tesztelők csapata áll. Mindemellett szükséges, aki dokumentálja a projektet, és aki összefogja a munkát. Ezeknek a szakembereknek a munkaórái, a fejlesztés, a tesztelés, a debuggolás teszik ki a saját kifejlesztés költségeit. Így hát, ha ezt a megoldást választja, akkor ezzel számolnia kell. Sőt! Ha a program használata közben egyéb igények merülnének fel, akkor ezek kivitelezése plusz időt és kiadást jelent a cége számára.

„Minél komplexebb egy program, annál magasabb az ára, mivel az említett költségelemek egyes pontokon négyzetesen nőnek.”

A felhasznált, bevitt adatok olyan területet, kincset képeznek egy cég életében, aminek védelméről is gondoskodni kell, ami megint csak plusz kiadást jelent. Napjaink cyber forradalmában lényeges szempont, hogy megtudjuk magunkat védeni a külső támadásoktól, hisz bármilyen jól is dolgozhatunk, ha egy szempillantás alatt kámforrá válnak az évekig gondosan kezelt kimutatások és jelentések.

Munkaidő nyilvántartót saját fejlesztéssel csak akkor érdemes bevállalni, ha nem fél a meghiúsulástól vagy nem jelent gondot az időbeli és a pénzügyi rizikó a cégének, és ezt képes megfelelően kezelni.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy akkor vajon mi lenne a legjobb választás?

  • Tervezés 6% 6%
  • Kódolás 33% 33%
  • Funkciók 19% 19%
  • Felhasználói felület és felhasználói élmény 15% 15%
  • Adminisztráció 12% 12%
  • Tesztelés 14% 14%
  • Adaptálás 1% 1%

A fenti grafikon egy nulláról induló saját szoftver fejlesztését mutatja meg. A valóságban azonban gyakran más programok mellé is kell integrálni a rendszert. A tervezés amennyiben teljesen újszerű az alkalmazás vagy részterületre fókuszál akár a 30%-ot is elérheti.

Több van mögötte mint gondolná

Természetes, hogy minden egyes cégnek megvannak a saját igényei, elvárásai, de azzal is tisztában kell lenni, hogy a piac irányít, és mint ilyet, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nem csak a cégek belső környezete kell, hogy meghatározzon egy ilyen rendszert, hanem a külső körülmények is nagymértékben, befolyásoló tényezőként hatást gyakorolnak rá. Ezért nem egy cég változó igényei, specifikációi alapján vannak kifejlesztve, hanem egy részletesen felmért és szakmailag is megfelelő ismeret szerint.

Minden kifejlesztett alkalmazás valós piackutatáson alapszik

Bizonyára már Ön is észrevette, hogy a piacon temérdek elektronikus alternatíva áll a rendelkezésünkre, amelyek közül, ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a legideálisabb programot a cége számára. A sok kínálat között elveszünk a termékspecifikációk útvesztőjében. És, hogy megéri-e? Valójában egy ilyen kész szoftver beruházás nem csak anyagiakban gazdaságos a vállalkozások számára, de az egyik legbiztosabb opció az alkalmazottak munkaidejének nyilvántartására, főleg ha egy nagyvállalati szoftverről van szó. Olyan fogyasztóbarát, pozitív előnyökkel rendelkeznek, amikkel egy saját fejlesztés még csak köszönő viszonyban sincs.

Mindig egy tapasztalat és kitaposott ösvény áll mögöttük

Egy olyan bevált megoldásokat, szakmai tudást tartalmazó összeállítás, amelynek követésével eredményesen lehet kezelni és üzemeltetni az adott rendszert, legyen szó akár speciális szolgáltatást nyújtó szoftverről és az ehhez szükséges dolgozói gárdáról. Továbbá fontos megjegyezni, hogy minden egyes elem szerzői jogvédelem alatt áll, így nem kell attól tartani, hogy olyan tartalomba fekteti a pénzét, amit lemásolva értékesítenek, szakmai hozzáértés nélkül, tisztán nyereségvágyból.

A fejlesztés költségei nem a fogyasztót terhelik

Mint azt korábban említettük, hogy a saját fejlesztés akár az euró milliókat is elérheti, de nem ritka a több milliós beruházás sem és akkor még csak az alap programról beszélünk. Költséghatékonyabb egy olyan program használata, amely már készen áll a használatra és nem a megrendelő, vásárló számlája terhelődik a program megvalósításával járó költségelemek kifizetésével. Beüzemelés után azonnal használható és egyszerűsíteni tudja a munkafolyamatokat ezáltal csökkentve az adminisztrációból adódó kiadásokat.

Az OLM Rendszer egy biztos alapokon álló munkaidő nyilvántartó, amely közel 10 év, több mint 12 000 munkaóra és 600 000 millió Ft fejlesztési költség eredménye. Mindez már az alapcsomag használatával is megspórolható. Mint minden termék, szolgáltatás esetében, itt is a piac dönt arról, hogy mi az, ami életképes tud maradni. A rendszer évek óta működik és hűen segíti partnereink munkáját. Mivel egy kipróbált és letesztelt programról van szó, így már nem Önnek kell kísérleteznie vele a használat során. Hogy az egyik elégedett vásárlónkat idézzem:

“Gyors, megbízható és könnyen kezelhető a rendszer. Végre nem kell bajlódnom a hó végi papíros jelenléti ívek adminisztrációjával és a bérszámfejtés is elő van készítve.” – Kovács Ivett

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy egy ilyen speciális program, mint az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer mögött több, mint 10 éves szakmai tapasztalat áll, nem más, mint Erzse Tibor munkaügyi szakértő személyében. Ennek a szakterületnek a legapróbb részleteire kitérve, illetve a Munka Törvénykönyvének is megfelelő szoftver kifejlesztése biztos tudáson, stabil alapokon nyugszik.

Egy egyedi, kész program használata egy bizonyos feladatra mindenképpen jobban megéri, már ha csak a tesztelést, a tudást és a költségeket nézzük. És még az iparági tapasztalatokról és piackutatási eredményekről nem is beszéltünk. Ebben az esetben ezeket a szolgáltató állja. Ezzel olyan piaci előny kovácsolható a versenytársakkal szemben, amelynek gyümölcsét a rendszer használata közben azonnal érezheti. Egy saját fejlesztésnél azonban mindez a fogyasztót terheli.

Az OLM Rendszer jelenleg 5 féle modullal szolgálja a vállalatok munkaügyi igényeit. Ezek olyan rendszerfunkciókat tartalmaznak, mint például: beosztás/munkaidő nyilvántartás, időadatok feladása bérprogramba, időadatok kiszámolása és összesítése, munkaidőjegyzék készítés aláíráshoz és még sorolhatnánk. De bármely modulokra is essen a választás, nem csupán egy konfekció programot kap az ügyfél, hanem felmerülő igények esetén van lehetőség egyedi fejlesztésekre is. Itt mi az előny?

Voltaképpen az, hogy mivel az OLM Rendszer 99%-ban igazodik a cég igényeihez, ezért a plusz fejlesztések költsége a maradék 1%-ra törpül egy saját fejlesztéshez képest.

De van itt még más is!

Akár még csak érdeklődik, akár már megvásárolta az online munkaidő nyilvántartónkat, cégünk nem engedi el a kezét. Gyakorlatorientált és azonnali tudást adó képzésünkön vehet részt, ahol elsajátíthatja a rendszer csínját-bínját. Nem Önnek kell rájönnie, hogyan is működnek a modulok, nem kell pazarolnia az idejét, amíg autodidakta módon kitanulja a szoftver használatát. Itt egyszerűen és könnyen vértezheti fel magát a szükséges tudással!

Hogy melyik megoldás az, amelyik jobban megéri? Mindent összevetve a saját fejlesztés abban az esetben bizonyul jó választásnak, ha olyan adott területre szükséges egy rendszer, ami még nincs a piacon. Azonban a munkaidő nyilvántartó nem ide tartozik. Az OLM Rendszer az első ilyen szoftver a munkaügy területén és folyamatosan azon dolgozunk, hogy az Önök legkomplexebb munkáját is kielégítse.

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!