Oldal kiválasztása

A munkavállalók elégedettsége, a célok hatékony elérése és az employer branding szoros összefüggésben van a HR technológiai fejlődésével. Ma már korántsem működik az, ami 20-30 évvel ezelőtt. A digitalizáció újradefiniálta, hogy mit is jelent HR szakembernek lenni.

A humán erőforrás gazdálkodás már nagyon régóta erősíti a szervezetek működését. Persze, kezdetben csak egy személyi asszisztens vagy adminisztrátor segítette a vezetők munkáját, viszont már olyan HR feladatok voltak fellelhetőek, mint a munkaerő-felvétel, nyilvántartás vagy egy alapfokú képzés. Ez kb. az 1900-as évek első felére tehető. Ekkor a feladatok elvégzése még papír alapon ment végbe. Az álláshirdetések kizárólag újságban vagy szórólapon jelentek meg, a jelentkezés pedig személyesen, telefonon vagy postázott önéletrajzzal történt.

Az ’70-es évektől már elkezdődött a kitűzött célok eléréshez szükséges technológiák alkalmazása, azonban a HR technológiai fejlődésének igazi modern korszakát az 1990-es évek jelentették. Ebben az időszakban a programok és a papír alapú eszközök vegyes használata volt a jellemző, hiszen ekkor kezdtek a digitális megoldások előtérbe kerülni: excel táblázatok, szövegszerkesztők, és különböző álláskereső portálok. Ahogy terjedt az internet megjelentek az első online álláshirdetések. A pozíciókra már számítógépen írt önéletrajzzal – e-mailben küldve is – tudtak a munkavállalók jelentkezni. Ez az evolúciós fejlődés megkönnyítette a toborzás folyamatát.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

A 2000-es években kezdtek egyre nagyobb hangsúlyt kapni a különböző toborzó-tehetséggondozó alkalmazások fejlesztése és használata. A digitalizáció, a digitális átalakulás előszele ekkor már érezhető volt. A humán erőforrás menedzsment egyre jobban támaszkodott a különböző szoftverekre, amelyek egyszerűsítették a HR szakma operatív munkáit. Ezek a programok fokozatosan kezdtek áttérni a felhőre. Már nem kellett a telepítés, karbantartás fortélyaival sem vesződni, így a felhőalapú digitális eszközök használata elnyerte a HR szakma bizalmát.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

A HR technológia fejlődésével párhuzamosan a vállalatok is egyre inkább emberközpontúvá váltak és a digitális transzformáció is sok helyen kezdetét vette. Ez azt is jelentette, hogy a HR szakembereknél felértékelődtek a digitális készségek elsajátítása, valamint, hogy az egyes HR folyamatok automatizálódtak. Hatékony eszköz lett a közösségi média, ezzel együtt a videós álláshirdetések és interjúk alkalmazása is.

Az automatizációval szoros kapcsolatban van az MI. Most azt a korszakot éljük, amelyben a mesterséges intelligenciával közösen vezérelt HR folyamatok és adminisztráció van elterjedőben. Egyre népszerűbbek a HR funkciókat segítő mobilalkalmazások és programok, és jelentős szerepet kaptak az adatok, amelyek feldolgozásában és elemzésében nagy segítségül szolgál az MI. A toborzás-kiválasztáson túl pedig a mesterséges intelligencia a HR más feladataiban is felhasználhatónak bizonyul, mint a teljesítmény felmérés, munkaerő megtartás, onboarding folyamatok, stb.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Ahogyan a társadalmi és technológiai környezet folyamatosan változik, úgy fejlődnek a HR eszközei is. A HR technológiai evolúciója a vállalatok digitális transzformációjában is megmutatkozik. A technológiát kihasználják a tehetségek toborzására, fejlesztésére, a munkavállalói elégedettség növelésére és dolgozók megtartására. Szükség van rá, hiszen a Z generációs munkavállalók is a digitálisan fejlett munkahelyekre és pozíciókra pályáznak szívesebben.

Lényegében a technológia már nem csak megoldás, hanem stratégiai partner a HR számára, hiszen a HR szerep az elmúlt 20 évben egy stratégiai pozícióvá vált.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!