Oldal kiválasztása

A távmunka és a technológia fejlődése az oktatást is nagyban meghatározza. A képzések nem csak digitalizálódnak, de egyre inkább emberközpontúvá válnak. Sokkal nagyobb hangsúly helyeződik az egyénre és a tanulási élmény biztosítására. De ahhoz, hogy ez a tendencia fenntartható legyen, ismerni kell a vállalati képzési trendeket!

Amennyiben a munkáltatók szeretnék bevonzani és megtartani a vállalat működéséhez a legtehetségesebb munkavállalókat, szükséges nagyobb figyelmet fordítaniuk a képzési és fejlesztési tevékenységeikre. Ez nem csak a trendek nyomon követését és alkalmazását jelenti, de fontos, hogy az oktatás biztosítása folyamatos legyen a dolgozók számára. Ugyanis a technológia fejlődése és a piaci változások szükségessé teszik az egész életen át tartó tanulást.

Az alkalmazottak számára az is rendkívül lényeges, hogy a képzések korszerűek legyenek. Élményt nyújtsanak, bármilyen számítástechnikai és mobil eszközzel kompatibilis formában elérhetőek, valamint bárhol és bármikor elvégezhetőek legyenek.

Milyen trendeket tartsunk szem előtt?

Mikrotanulás (Microlearning)

Az egyik legnépszerűbb oktatási, tanulási módszer. Népszerűsége a gyorsaságában, a praktikusságában és hatékonyságában rejlik. Mivel a tananyagok több, kisebb részre vannak osztva, ezért a munkavállalóknak így sokkal emészthetőbbek az elsajátítandó információk vagy instrukciók.

A tananyag rövidsége miatt a tanulók könnyebben be tudják illeszteni a napi rutinjukba, a saját tempójukban haladhatnak és bármikor visszaismételhetik.

Az oktatási anyagok végén rendszerint interaktív jellegű feladatok által a dolgozók azonnali visszajelzést kaphatnak a megszerzett tudásukról.

Mikrotanulás - OLM Rendszer

Gamifikáció (játékosítás)

Manapság egyre többet hallani a gamifikációról, a játékosított tanulásról. Nem is csoda, hiszen ez a trend nem csak most, de a jövőben is népszerű lesz. Hiszen a tanulást egy újfajta köntösbe öltözteti, szórakoztatóvá és élménnyé varázsolja. Az alkalmazottak könnyedén és játszva sajátíthatják el a tananyagot anélkül, hogy ez fárasztó lenne a számukra, sőt, elkötelezettebbé válhatnak a képzés iránt.

Videós oktatás

Hétköznapinak tűnik ugyan, de a videós oktatást még mindig nem alkalmazzák széles körben. Ez a fajta megoldás egyszerű és költséghatékony és rendkívül széleskörű felhasználási lehetőségei vannak. Azért is érdemes ezt a trendet alkalmazni, mert lojálisabbá válik a munkavállaló a tanulás iránt és a tartalmat is könnyebben elsajátíthatóvá teszi.

Virtuális valóság (VR), kibővített valóság (AR)

Viszonylag költséges, míg megtérülése alacsony, legalábbis hosszú távú befektetésként könyvelhető el. Ennek ellenére egy nagyszerű megoldás a gyakorlati tudás tökéletesítésében. A képzés jövőjét meghatározó trendként tarthatjuk számon. Vegyük csak példaként a pilótaképzést. A VR-nak és az AR-nak köszönhetően a tanulók a valóságnak megfelelő szituációkban kipróbálhatják a megszerzett tudásukat anélkül, hogy bármilyen kockázatot jelentene. Így amikor élesben kell bizonyítaniuk, már tapasztaltan és magabiztosan állják meg a helyüket.

Személyre szabott tanulás

Az egyénre szabott oktatásnak a jelentősége a következő években növekedni fog. Ennek az oka az a felismerés, hogy vagy nincs vagy legalábbis nehezen állítható össze olyan képzési anyag, ami mindenki számára megfelelő lenne. Az emberek különbözőek, különböző képességekkel és tudással rendelkeznek, ezáltal a fejlődési igényük is más.

Egy-egy dolgozó oktatása így jobban összehangolható a vállalati célokkal, és a készségeiknek megfelelően alakítható ki. A munkavállalók is sokkal jobban értékelik, ha számukra releváns és egyedi információt tanulhatnak meg.

Személyreszabott oktatás - OLM Rendszer

Mesterséges intelligencia (MI)

Hazánkban ugyan még annyira nem terjedt el, de a mesterséges intelligencia a vállalati képzésekbe is integrálódik. Támogatja a személyre szabott tanulás magas szintjét, de segít például a nyelvtanulás során a megfelelő kiejtésben vagy a tanulás fenntartásában.

Az egyik legismertebb módja a mesterséges intelligenciának a csevegőrobotok, vagyis a chatbotok. Ez az emberi felhasználókkal folytatott beszélgetést szimulálja, amit a munkavállalói képzések elősegítéséhez és elemzéséhez is előszeretettel használnak.

Mesterséges intelligencia - OLM Rendszer

Mobilbarát alkalmazások

Manapság már elengedhetetlen a mobilapplikációk használata szinte bármilyen üzleti területen. Az oktatás területén ez szintén nélkülözhetetlenné válik. Főleg egy olyan világban, ahol az emberek igénylik a nap 24 órájában való azonnali hozzáférést.

A képzések során szintén a bárhol és bármikor elvének kell érvényesülnie. Hiszen az alkalmazottak is nap, mint nap folyamatosan különböző mobil eszközöket használnak. Szükségük van arra, hogy ne egy bizonyos időponthoz vagy helyhez legyenek kötve, hanem szabadon, bármikor tudjanak tanulni. Ezt a mobilalkalmazások tökéletesen lehetővé teszik. Előnyük, hogy gyorsan telepíthetőek, könnyű a használatuk és a fontos értesítéseket is gond nélkül megkapja a tanuló.

Mobil alkalmazás oktatás - OLM Rendszer

Soft skills, azaz lágy készségek fontossága

Egyes munkafolyamatok automatizálásának köszönhetően előtérbe kerülnek a lágy készségek fejlesztésének fontossága. Hiszen az automatizáció lehetővé teszi, hogy az egyes feladatok, akár emberi beavatkozás és felügyelet nélkül működjenek. Ezért nagyobb hangsúly helyeződik azokra a képességekre, amelyeket csak az emberek tudnak elsajátítani és alkalmazni. Ilyen a kommunikáció, a kreativitás, az innováció, a vezetés vagy a növekedésorientált gondolkodásmód fejlesztése, amire a cégeknek szüksége van a munkahelyi elégedettség és termelékenység javítása érdekében.

Továbbá az olyan készségek, mint például az üzleti érzék, az ügyfélközpontúság vagy a stratégiai gondolkodás szintén kulcsfontosságú az üzleti világban. Ezért érdemes a képzéseket nem csak a kemény, de a lágy készségek fejlesztésére is összpontosítani. A legelőnyösebb, ha a kettő egyszerre érvényesül, mert ez segíti elő legjobban a szakmai fejlődést.

Egy összehangolt elképzelés segít alkalmazkodni a változásokhoz, szembenézni a kihívásokkal és versenyben maradni még a nehezebb helyzetekben is. Ezért fontos, hogy a képzések minden aspektusa stratégiailag illeszkedjen az üzleti jövőképhez.

Célszerű a lépést tartani a vállalati képzési trendekkel, mivel az oktatásnak egyre jelentősebb szerepe van a vállalatok életében. Egy erős tanulási kultúrával rendelkező cég képes megfelelni a folyamatosan változó üzleti és piaci igényeknek. Versenyképessé válik és nem mellesleg a képzések kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkavállalók elégedettségében és megtartásában. Végül is egy vállalat legnagyobb értékét az ambiciózus és motivált munkaerő jelenti!

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

forrás

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!