Oldal kiválasztása

Egy távoli munkavégzés miatt kialakult helyzetet sokkal hatékonyabban tud kezelni egy olyan vállalat, ahol főképp a HR legalább részben mobilizálódott.

Az online is elérhető munkaidő nyilvántartás, a szabadságkezelés vagy a beosztástervezés kétségkívül megkönnyíti a szakemberek és a dolgozók munkáját egyaránt. Azonban a HR és az egész szervezet IT rendszerének magas szintű fejlesztése egy nívósabb értéket képvisel, ami időhatékonyságban, nagyobb termelékenységben és bevételben is realizálódik. És hogy ez pontosan mit jelent?

Mi a vállalati mobilitás?

A vállalati mobilitás nem más, mint az emberek (munkavállalók, a partnerek és ügyfelek) és a munkafolyamatok olyan közös egysége mely rugalmas, hatékony és helyfüggetlen működést tesz lehetővé a technológia segítségével.

Vagyis:

 • a digitalizáció és az automatizáció,
 • az okos mobil eszközök és applikációk,
 • a fejlett szoftverek és felhőalapú technológia alkalmazásával lehetővé válik, hogy akár az egész szervezet mobillá váljon.
Mi a vállalati mobilitás - OLM Rendszer

Ezáltal a távoli, rugalmas típusú munkavégzés kerül előtérbe, mely szakít a hagyományos irodai modellel, így a dolgozók bárhonnan és bármikor (akár utazás közben is) végezhetik a munkájukat.

Az ügyfeleket és partnereket az ország, de akár a világ bármely részében is ki lehet szolgálni, hiszen nem szükséges hozzá személyes jelenlét (pl. webshop). Ráadásul oly módon, ahogy az az ügyfél igényeinek a leginkább megfeleljen. Az üzleti mobilitás egy folyamatosan növekvő tendencia, ami ma már nem számít egyedinek sem luxusnak, hanem egy általánosan elvárt tényezővé fog fejlődni, mely a technológia nyújtotta lehetőségek optimális kihasználásával elősegíti a cég növekedését, fejlődését és termelékenységét.

Milyen előnyökkel jár a szervezet számára?

Nagyon fontos az, hogy vállalatként odafigyeljünk a piacon felmerülő igényekre, a versenytársak IT helyzetére, valamint a technológiai lehetőségekre és azok alkalmazására. Hiszen ezáltal fejlődhet a cég mobilitása olyan irányba, ami megkülönbözteti a versenytársaktól.

A vállalati (üzleti) mobilitás révén több szempontból is elérhető a rugalmasság és a hatékonyság, ami a leegyszerűsíti és meggyorsítja a munkafolyamatokat.

A digitalizálásnak köszönhetően olyan előnyöket élvezhet a cég, mint:

A vállalati mobilitás előnyei 1 - OLM Rendszer
 • gyors üzleti döntések, melyeket pontos adatok vezérelnek
 • termelékenység növekedése és költségek csökkenése
 • a működés gyorsasága és flexibilitása
 • folyamatos kapcsolattartás a távoli alkalmazottakkal, így bevonva őket az üzleti tevékenységekbe és a döntéshozatalba
 • különböző meetingek, képzések, üzleti megbeszélések lebonyolítása online, személyes jelenlét nélkül
 • nyereség növekedése a hatékony és helyfüggetlen produktivitásnak köszönhetően
 • szélesebb munkaerő paletta, akár a világ bármely részéről
 • jobb és átláthatóbb költségtervezés
 • a piaci kihívásokra történő azonnali és hatékony reagálás
 • valós idejű adatgyűjtés a munkaerő termelékenységének javítása érdekében.
A vállalati mobilitás előnyei 2 - OLM Rendszer

Viszont ahhoz, hogy ezek az előnyök megvalósuljanak és a vállalat a mobilitást sikernek könyvelje el, szükség van egy felhasználási politikára és egy irányítási tervre. Ezek biztosítják a magas szintű biztonságot és koordinációt.

Mindez nagymértékben igaz kifejezetten a HR területére is. Hiszen ez az a munkakör, ahol nap mint nap folyamatosan és nagy mennyiségű adattal dolgoznak, ami akár óránként is változhat. Ennek biztonságos és gyors kezelése…

… a HR adminisztráció mobilitásával érhető el!

Ugyanis a humán erőforrás menedzsmentben monoton, sok időt és összpontosítást igénylő adminisztrációs műveletek a digitalizáció segítségével egyszerűsödnek és produktívabbá válnak. A különböző okos eszközökre is optimalizált és hasznos funkciókkal ellátott szoftverek széleskörű lehetőséget nyújtanak a HR különböző feladatainak gördülékeny elvégzéséhez. Az információk szinte fénysebességgel áramlanak és hatékonyabbá válik a munkavállalókat és beosztásokat is érintő döntéshozatal.

A vállalati mobilitás a HR-en belül ma már szinte minden területet lefed. Az erre specializált szoftverfejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a piaci igényekre reagálva újabb és újabb megoldásokkal álljanak elő. Hogy a kkv-k és a nagyvállalatok igényeit is ki tudják elégíteni.

A teljesség igénye nélkül az alábbi tevékenységek mobilizálódtak:

Mobilizálható tevékenységek - OLM Rendszer
 • bérszámfejtés
 • beosztástervezés
 • toborzás-kiválasztás
 • munkaidő és szabadságkezelés
 • teljesítményértékelés
 • képzésmenedzsment
 • munkavállalói nyilvántartás.

Hogyan nyilvánul meg a vállalati mobilitás a humán erőforrás menedzsmentben?

Ma már köztudott, hogy a COVID-19 miatt kialakult távoli munkavégzés helyzete felértékelte a humán erőforrás menedzsmentben az online megoldások szerepét. Amely tendencia csak egyre erősebbé és magasabbá válik. Ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb szükség lesz a HR IT rendszerekre.

Aki eddig papír alapú vagy excel táblázatos megoldással dolgozott, az elfelejtheti ezeket és áttérhet a felhőalapú szoftverekre. Feltéve, ha versenyben akar maradni a piacon.

Hiszen minél mobilisabb egy vállalat annál nagyobb élmény tud nyújtani a munkavállalóinak, partnereinek. Egy felhasználóbarát szoftver például a toborzás során komoly előnyöket tud biztosítani. A legjobb tehetségek megszerzése és az onboarding tevékenységek akár határokon átívelően is, online történhet.

De nem csak a munkaerő felvételnél számíthatunk a mobilitás előnyére. Íme, néhány konkrét példa!

1. példa

A papír alapú megoldással egy cég dolgozóinak a szabadságok tervezése és kérvényezése miatt folyamatosan személyesen kell egyeztetniük a közvetlen főnökükkel. Ez 1 évre vonatkozóan nagyságrendileg 80 óra kiesést jelent a dolgozók munkaidejéből. Nem beszélve arról, hogy a felettesük is veszít az idejéből.

Egy mobil alkalmazással ez a folyamat közel 40 percre csökken. Ami ráadásul tartalmazza a dolgozók szabadságának tervezését, kérvényezését és jóváhagyását, valamint a vezetők szabadságának megtervezését. A mobilitással már csak a szabadságok beosztásánál rengeteg idő megspórolható.

2. példa

A szintén papír alapon történő munkaidő nyilvántartással is nagyon sok időt veszíthet a vállalat. Megtervezni, kinyomtatni, aláíratni. Arról nem is beszélve, ha eltérés van a beosztásban, nagyon sokáig is eltarthat, hogy minden illetékes tudomást szerezzen róla, majd azt az aláírásával el is fogadja.

Viszont egy felhőalapú, elektronikus nyilvántartással azonnal láthatóvá válik a dolgozók, a középvezetők és a vezetők számára is, ha változás történik a munkaidejükben. Egyből tudnak rá reagálni és megtenni a szükséges intézkedéseket. Egy ilyen megoldással a vállalat 5 órát megspórolhat havonta.

3. példa

Egy munkaerő közvetítő cég esetében, ahol a munkavállalók különböző helyekre és időbe járnak dolgozni, a beosztás is bonyolultabb. Hogy kezelni lehessen ezt a fajta kihívást, hogy a termelés a megfelelő mederben folyjon tovább, többféle megoldást és nagyfokú szervezést igényel az adott cégtől.

A beosztásokat a hagyományos rendszerben a legjobb esetben is telefonon vagy e-mailben tudják eljuttatni az alkalmazottaknak. Azonban ez a megoldás nem mindig kézenfekvő. Mert ha az alkalmazottat nem lehet elérni telefonon vagy nem nézi az e-mailjét, akkor könnyen termelés kiesés is történhet.

Ellenben egy mobil applikációval. Amelyen azonnal látják, ha valamilyen változás történik a beosztásban. Ezáltal pontosan tudják, hogy mikor, hova kell menniük dolgozni, így gördülékenyen valósulhat meg a munkavégzés akár több helyen és időben egyszerre.

OLM tippünk:

Az OLM innovatív HR mobil alkalmazásával bárhonnan és bármikor tud szabadságot vagy távollétet kérvényezni. A percre pontos munkaidő adatoknak köszönhetően minden fontosabb információt megtalál a munkavégzéshez.

Most már láthatjuk, hogy a vállalati mobilitás számos előnnyel rendelkezik a szervezet számára. Sőt, egy több száz fős vagy ezer munkavállalót meghaladó cég esetében a mobilitás ténye már nem is lehet kérdés. Ahogy a példák is mutatják a HR területén abszolút szükség van a feladatok időhatékony és központosított kezelésére. Hiszen a távoli munkavégzés és a piac online megoldások iránti igénye egyre csak növekedni fog, ezért minél előbb érdemes a megfelelő szoftvereket implementálni a cégbe. Hiszen ez a versenyben maradás kulcsát is jelenti. Nem mellesleg az IT fejlesztések befektetése főleg egy nagyvállalat esetében rövid időn belül megtérül.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!