Oldal kiválasztása

A COVID-19 járvány felerősítette a cégek meggyőződését, miszerint a technológiai eszközök fejlesztésére és bővítésére nagy szükség van. Az IT trendek követése és alkalmazása meghatározza a versenyképesség fenntartását. Azonban ez sokszor nagy nyomást gyakorol a vállalatokra.

Az elmúlt egy évben megtapasztalhattuk, hogy a gazdasági helyzet egyik percről a másikra radikális fordulatot vehet. Ez azt indokolja, hogy a vállalatoknak elsősorban a rugalmas megoldások, az alkalmazkodás és az azonnali reakcióképesség felé kell venni az irányt. Csak így tudnak életben maradni, főleg egy bizonytalan helyzetben. Ám, ehhez viszont elengedhetetlen az ezt támogató digitális infrastruktúra.

Ami a vállalati és a humánerőforrás menedzsment IT fejlődését leginkább befolyásolja, az a fogyasztói szokások alakulása és a munkaerő-piaci változások.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

A pandémia időszakában a vásárlások főleg az online térre tevődtek át, mind az élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termékek esetében. Nagyobb igény keletkezett a kész ételek házhoz szállítására is. Az embereknek fontos lett a gyors és rugalmas vásárlás és kiszállítás, valamint a biztonságos fizetés. Ez a fogyasztói trend a jövőben is meg fog maradni, a cégeknek pedig ehhez kell alkalmazkodniuk, ami új bevételi csatornákat is jelent a vállalkozások számára.

A munkaerőpiacon a jövőben, de néhol már most is új tendenciák figyelhetőek meg. Lényegesen megváltozik a cégek tehetségekkel szemben támasztott elvárásai, de a munkakeresők elsődleges szempontjai is egy munkahely kiválasztását illetően.

A toborzásnál sokkal inkább előtérbe kerül a készségkereslet. Egy jelölt esetében a végzettség helyett sokkal fontosabbá válik az ún. soft skillek, a kognitív készségek és a széles körű tudás megléte.

A munkavállalók a távmunkát, a minél szabadabb munkavégzést részesítik majd előnyben. Ők választhatják meg, hogy hol, mennyit és milyen ütemben dolgozzanak. Igyekeznek egyensúlyba hozni a munka-magánélet mérlegét, de még ezen túlmenően is lényegesebbé válik e kettő integrációja.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Mindenféle átalakulás, ami a munkaerőpiacon és a fogyasztói szokások körében történik, arra a vállalatoknak még időben és a lehető legrugalmasabban kell reagálniuk. Mindez felkészültséget, tervezést és megfelelő döntéseket igényel.

Ebben az alábbi IT trendek, programok rendkívüli segítséget jelentenek, hiszen rengeteg terhet vesznek le a szakemberek válláról.

Milyen vállalati IT trendeket érdemes szem előtt tartani?

Automatizálás

A digitális átalakulás egyik kulcsfontosságú üzleti kezdeményezése. Az automatizálás lehetővé teszi a rendszeresen ismétlődő, repetitív folyamatok gyors és időtakarékos kivitelezését. Ezáltal több idő és energia marad olyan feladatokra, amelyek a cég innovációját és fellendülését segítik elő. Az automatizáció egyidejűleg növeli a termelékenységet és megoldást jelenthet a munkaerőhiányra is.

Mikroszervíz-szolgáltatások

Egy hatékony eszköz a változó fogyasztói igények kielégítéséhez. Alkalmazkodóképessé teszi a vállalatok által nyújtott online szolgáltatásokat, ezzel pedig versenyelőnyt kovácsol a számukra. A monolitikus rendszer helyett egymástól teljesen független szolgáltatásból álló alkalmazás felépítést tesz lehetővé. Ez a digitalizáció korának egyik leglényegesebb eleme. Rugalmas megoldást biztosít és könnyen integrálható a korábbi IT rendszerekbe.

Mesterséges intelligencia és a gépi tanulás

Bár hazánkban az MI és gépi tanulás még viszonylag kevéssé van jelen, azt azonban leszögezhetjük, hogy az elkövetkezendő években nálunk is elterjedőben lesz. Ezért érdemes már most figyelmet szentelni nekik. Főleg, hogy több iparágban is remekül hasznosítható, például a banki szektorban, a szállítmányozásban vagy az ügyfélszolgálatban. Képesek az adatok gyors és pontos feldolgozására vagy egyes feladatok nagy mennyiségű és nagy sebességű elvégzésére.

5G

Korábban, mint várható trendként beszélhettünk róla, ma már azonban elkerülhetetlenül is jelen van. Főleg vállalati szinten nagy jelentőséggel bír, hiszen a pandémia során felértékelődött az online jelenlét. Videókonferenciák, adatok és fájlok küldése, fel-és letöltése vagy a mobilapplikációk hibátlan működése – ezekhez megbízható és erős internetkapcsolattal kell rendelkezni. Az 5G minden internetet igénylő feladatra innovatív hatással van, ami a cégek eredményes üzletmenetét is meghatározza.

Adatvédelem

Az internet, a felhőalapú megoldások mellett a távmunka elterjedése hatványozottan megnöveli az adatok védelmének a jelentőségét. Mivel a munkafolyamatok, az információk küldése és tárolása is elektronikusan vagy a felhőben történik. Fontos, hogy foglalkozzunk az adatvédelemmel, ezen belül is a bizalmas számítástechnikával (Confidential Compusing). Ez titkosított módon védi a bizalmas információkat, mint például a számítási adatokat vagy orvosi leleteket.

A nyereséges vállalatirányítás elengedhetetlen eszköze az üzleti intelligencia (Business Intelligence) alkalmazása. Az említett IT trendek mellett ez a tényező segít a célok eléréséhez szükséges helyes döntések meghozatalában. Mindezt az adatok összegyűjtésének, tárolásának és elemzésének a folyamataival és módszereivel teszi, a teljesítmény optimalizálása érdekében.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Mi a helyzet a HR területén?

A humánerőforrás menedzsment folyamatokat is már évek óta átszövi a digitalizáció. Ezt azonban érdemes mindig az aktuális trendeknek megfelelő új technológiai megoldásokkal fejleszteni. Hiszen a HR folyamatosan változik, ahogyan a generációk igényei is átalakulnak. Továbbá a cégeknek lépést kell tartaniuk a piaci transzformációs folyamatokkal is.

RPA – Robotizált folyamat automatizálás

A humán erőforrás menedzsment rengeteg olyan feladatot lát el, ami napi szinten rendszeresen és nagy számban ismétlődik. Viszont túlzott szakértelmet nem igényel. Ezeket az üzleti folyamatokat hivatott elvégezni az RPA. Az így megspórolt idő és munkaerő lehetővé teszi, hogy a HR nagyobb hozzáértést igénylő feladatokkal foglalkozzon. Főleg, hogy a munkaerőpiacon folyamatos átrendeződés tapasztalható, ezért szükséges, hogy koncentrálni tudjanak a változásokra és az azokhoz szükséges stratégiai lépések megtervezésére.

DSS, azaz a döntéstámogató rendszerek

Ez a technológia segít összegyűjteni és elemezni az adatokat egy megalapozott döntés meghozatalához. Sokféle jelentés készítésére is programozható és grafikusan is ábrázolja az információkat. Eltér azoktól a digitális szoftverektől, amelyek csupán adatokat gyűjtenek. Ez többek között a HR területén rendkívül hatásos eszköz. Például a munkaerő tervezésnél, beosztásnál, mivel a megfelelő adatok és adatvizualizációs megoldások megmutatják, hogyan érdemes a tervezést megcsinálni. A vállalat erőforrásai sokkal jobban kiaknázhatóak a valós idejű információkkal és gépi segítséggel.

Automatizált támogató rendszerek

Mint egy láthatatlan súgó vagy segéd, úgy vezet végig az egyes feladatokon. A program képes felismerni a HR folyamatokat és segít azokat megfelelően kialakítani. A felhasználó ezáltal könnyedén és a szabályoknak is megfelelően tudja a feladatokat elvégezni, mintha csak megérezné, hogy milyen lépéseket kell tennie. Így nem kell számítania kritikusabb elakadásokra munka közben.

Munkaruha modul - OLM Rendszer

Ezek és hasonló innovatív megoldást kínáló szoftverek lehetővé teszik, hogy a HR a napi adminisztrációs feladatok helyett tud foglalkozni a szervezetfelépítéssel, az emberek meghallgatásával, company brandinggel és számos más, szakértelmet vagy emberi kreativitást igénylő feladattal is.

Forrás

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ODT SYSTEM - DIGITAL TRANSFORMATION IN THE FIELD OF HR COVER

Digitális átalakulás a HR területén - Díjmentes útmutató

A nagyvállalatoknál jelentős mértékű fejlődést eredményez a HR digitalizációja. Útmutatónkban segítünk megválaszolni a HR digitális átalakulásának főbb kérdéseit.

Az útmutatóban:
🔵 Digitális forradalom mutatói
🔵 Digitizáció, digitlaizáció, digitális transzformáció
🔵 Hogyan zajlik az átalakulás a vállalatoknál?
🔵 Technológiai evolúció a HR-ben
🔵 HR digitalizációs tájkép
🔵 Kihívások a digitális úton
🔵 Bevált módszer a HR digitális átalakítására

OLM Rendszer blog hírlevél feliratkozás
Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy a legérdekesebb HR digitalizációs szakmai tartalmainkat el tudjuk küldeni Önnek.
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Kövess minket közösségi oldalainkon is!